Zupy - zdrowe, nietuczące

Nic nie rozgrzewa lepiej po długim marcowym spacerze niż dymiąca miska pysznej zupy. Strach przed kalorycznością tych płynnych przystawek powoduje, że niepotrzebnie z nich rezygnujemy.
/ 14.03.2009 22:28

Nic nie rozgrzewa lepiej po długim marcowym spacerze niż dymiąca miska pysznej zupy. Strach przed kalorycznością tych płynnych przystawek powoduje, że niepotrzebnie z nich rezygnujemy.

Zupy - zdrowe, nietuczące

Tymczasem kilka trików kuchennych pozwala gotować zupy zdrowiej i „ch

udziej” niż czyniły to nasze babcie, a zatem z pożytkiem dla linii i zdrowia. Największym grzechem jest nadmiar tłuszczu (te słynne oka w rosole), który da się jednak całkiem łatwo zniwelować. Przede wszystkim, przygotowanie składników – mięso należy podsmażać w oddzielnym garnku, aby tłuszcz wytopił się gdzie indziej, zaś warzywa smażyć na bardzo niewielkiej ilości oliwy, na teflonowej patelni. Zamiast tłustej śmietanki do zagęszczenia wykorzystywać można puree z ziemniaków, albo po ugotowaniu odlewać większość płynu, miksować warzywa i z powrotem dolewać wywar – tak otrzymamy wspaniałą, niskokaloryczną zupę-krem. Jeśli zależy nam na smaku kremówki, dodajmy jej jedynie dwie łyżki, a do tego puree.

A teraz propozycje na 3 smaczne, ciekawe i bardzo zdrowe zupy.

Zupa grzybowa

2 łyżki oleju, 2 szkl pokrojonych w plastry pieczarek, 1 posiekana cebula, kawałek posiekanego selera, 5 szkl wywaru z kurczaka lub warzywnego, ¼ szkl suchego ryżu, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy grzyby, cebulę, seler i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy wywar, ryż i sos sojowy, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Odcedzamy płyn, miksujemy stałe składniki, dolewamy wywar z powrotem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa z zielonych brokułów z kaparami

1 pęczek brokułów, ½ pora, 1 ząbek czosnku, 2 filety anchois, 4 kapary w soli, sok z cytryny, lekki wywar (ok. 0,5 l), oliwa z oliwek, sól

Kapary namaczamy w wodzie. Brokuły dzielimy na różyczki, por i czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy anchois, por i czosnek, i smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż ryba się rozpadnie. Dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dolewamy wywar, aż przykryje brokuły, kapary i dusimy ok. kwadransa. Miksujemy całość na gładko i podajemy ze świeżmy sokiem z cytryny.

Zupa z kurczaka na białym winie

1 średni kurczak, 1 posiekany ząbek czosnku, 2 duże cebule, 5 marchewek w plastrach, 2 cukinie posiekane,
30 g posiekanej natki, 2 łodygi selera naciowego, 2 ziemniaki, łyżeczka oregano, szczypta papryki, niecałe 2 l wody, 0,5 l białego wina wytrawnego, sól, pieprz, Vegeta do smaku

W dużym garnku połączyć kurczaka i pokrojone w kawałki warzywa. Zalać wodą, winem, dodać przyprawy. Przykryć i zagotować na dużym ogniu. Gotować pół godziny, pod pół przykryciem, a potem zmniejszyć ogień i dusić jeszcze ok. 1,5 godziny.


Redakcja poleca

REKLAMA