Wielkanocna babka z majonezem według przepisów siostry Anastazji i Ewy Wachowicz: przygotuj je na Wielkanoc i zaskocz gości

babka majonezowa fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Babka wielkanocna na bazie majonezu? Dlaczego nie, skoro na tłusty czwartek robimy pączki z ziemniaków. Babki majonezowe świetnie smakują i idealnie sprawdzają się jako święconka w koszyczku, słodka przekąska na świątecznym śniadaniu, a także jako pyszne ciasto podane na drugi dzień świąt do kawy.
/ 22.03.2023 16:04
babka majonezowa fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Babka majonezowa to idealny wypiek, który można zrobić wspólnie z dziećmi. Dzieci uwielbiają słodycze, dlatego ciasta to najczęściej ich ulubione potrawy na świątecznym stole. Wspólne przygotowanie babki wielkanocnej pozwoli dzieciom poznać tajniki tworzenia aromatycznych wypieków, a przygotowanie kolorowych figurek z masy cukrowej i dekorowanie nimi ciasta będzie wspaniałą zabawą.

To zadanie rozwinie również ich zdolności manualne i pozwoli dać upust dziecięcej wyobraźni. W moim domu na świątecznym stole gości babka majonezowa i zawsze przygotowuję ją razem z synkiem! To doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu.

Spis treści:

  1. Wielkanocna babka majonezowa
  2. Babka z majonezem siostry Anastazji
  3. Wielkanocna babka majonezowa Ewy Wachowicz

Wielkanocna babka majonezowa

Ten oryginalny przepis blogerki kulinarnej: www.kreatywnymokiem.pl idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Małą babeczkę możesz włożyć do święconki, a większą pokroić i ułożyć na talerzu podczas świątecznego śniadania.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka majonezu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 jaj,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat cytrynowy, śmietankowy wedle uznania,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj majonez. Gdy się wchłonie, dosyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość lekko wymieszaj trzepaczką bądź szpatułką.
  2. Dodaj kilka kropel aromatu i przelej całość do wysmarowanej tłuszczem formy.
  3. Włóż do piekarnika (190°C) na około 30 minut, piecz do suchego patyczka.
  4. Gdy ciasto wystygnie, wierzch babki zetnij, dzięki temu będzie ładnie i równo prezentować się na talerzu.
  5. Przygotuj lukier. W miseczce utrzyj cukier puder z sokiem z połowy cytryny i 1 łyżeczką wrzątku. Gotowy, jeszcze ciepły lukier spłynie pomiędzy fałdy babki, tworząc ciekawy wzór.

babka z majonezem siostry Anastazji

fot. Babka majonezowa/Adobe Stock, zi3000

Babka z majonezem siostry Anastazji

Pyszną babkę majonezową na Wielkanoc przygotujesz także z przepisu siostry Anastazji. Gotowy wypiek jest wilgotny w środku i ma intensywny cytrynowy aromat. Możesz polać babkę domowym lukrem albo sosem czekoladowym i posypać orzechami.

Składniki:

  • 4 jajka w temp. pokojowej,
  • 160 g majonezu
  • po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 120 g cukru,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 170 stopni, a białka oddziel od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaj cukier zwykły i wanilinowy, cały czas miksując.
  3. Następnie stopniowo dodaj żółtka i miksuj, aż powstanie gładki, jednolity, jasnożółty krem.
  4. Odstaw masę, a do osobnej miski przesiej obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj do jajecznej masy. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub zmiksuj na niskich obrotach.
  5. Pod koniec miksowania dodaj sok oraz skórkę z cytryny, a także po łyżce dodawaj majonez. Cały czas miksuj lub mieszaj.
  6. Tak przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

babka majonezowa przepis

fot. Babka majonezowa siostry Anastazji/Adobe Stock, nelje

Wielkanocna babka majonezowa Ewy Wachowicz

Krucha, a jednocześnie wilgotna i soczysta w środku babka wielkanocna to świetny dodatek do świątecznej kawy, ale idealnie sprawdzi się także jako słodkie pieczywo do święconki.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a żółtka oddziel od białek.
  2. Białka ubij na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
  3. Nie wyłączając miksera, dodawaj po jednym żółtku, a na koniec miód. Mieszaj, aż powstanie jasnożółty, jednolity krem.
  4. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksuj na niskich obrotach.
  5. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  6. Udekoruj wedle uznania.

babka majonezowa ewa wachowicz

fot. Babka wielkanocna Ewy Wachowicz/Adobe Stock, agneskantaruk

Zobacz także inne przepisy na wielkanocną babkę: