Babka wielkanocna - przepis Piotra Kucharskiego

Większość ciast wielkanocnych - zwłaszcza mazurków - ma niestety dużo kalorii. Ten przepis wybornego cukiernika Piotra Kucharskiego na babkę wielkanocną z otrębami to alternatywa dla ciężkich bab.
/ 28.03.2013 11:33

Babka wielkanocna

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych KUPIEC
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę jajeczną wymieszać z mąką,
a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć
z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Źródło: Materiały prasowe Cruso Public Relations/bj.

Zobacz także: Najsmaczniejsze babki wielkanocne - piaskowe i kolorowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)