Makowa babka wielkanocna z kremem- przepis

Ta nietypowa babka makowa będzie się dumnie prezentowała na wielkanocnym stole. Przedstawiamy przepis na makową babkę przekładaną kremami.
/ 11.03.2013 14:33

Babka wielkanocna

Makowa babka przekładana kremem

Składniki

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g maku
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 80 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem karmelowy:

  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 250 g gęstego serka śmietankowego
  • ½ puszki masy krówkowej

Krem waniliowy:

  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 250 g gęstego serka śmietankowego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Krem czekoladowy:

  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 250 g gęstego serka śmietankowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Polecamy: Wielkanocna babka biszkoptowa - przepis

Przygotowanie

Ciasto:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mleko i mak. Dokładnie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej, wedle uznania, makiem lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy, przekrawamy na 3 części i każdą z nich smarujemy jednym z przygotowanych kremów.  Łączymy w całość i ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.

Kremy:

Dokładnie łączymy, ubijając ze sobą, w osobnych miseczkach wszystkie składniki poszczególnych kremów, pamiętając, w przypadku kremu czekoladowego, o rozpuszczeniu czekolady w kąpieli wodnej. Schładzamy a następnie smarujemy wystudzone części ciasta.

Zobacz także: Jak udekorować stół wielkanocny?