Fot. Fotolia
Pascha wielkanocna z bakaliami - przepis
Składniki:
- 2 litry mleka
- 0,5 litra śmietany
- 5 jajek
- 1 kostka (250 g) masła
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Bakalie do masy:
Ilość bakalii wg uznania – możesz dodać np. 120 g orzechów włoskich, tyle samo laskowych, migdałów i orzechów nerkowca, żurawiny, rodzynek, garść mieszanki keksowej, kilka moreli suszonych i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Nie używaj mleka UHT. Jeśli nie masz możliwości kupić domowej śmietany kup 12 lub 18%.
Zobacz także: Najlepszy przepis na babkę piaskową
Etap 1: Warzenie sera na paschę
Zacznij od mleka – wlej je do dużego garnka, dodaj laskę wanilii i zagotuj. W tym czasie jajka wybij do miski, rozkłóć i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj śmietanę z jajkami do wrzącego już mleka i zmniejsz ogień. Na wolnym ogniu gotuj dosyć długo, do momentu, aż masa się zwarzy – zobaczysz małe grudki twarogu i wyraźnie oddzielającą się serwatkę.
Kiedy z mleka i śmietany powstanie ser, zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż wystygnie.
Etap 2: Cedzenie sera
Kiedy uwarzony ser ostygnie przygotuj czystą pieluchę tetrową lub duży kawałek gazy. Wyściel materiałem durszlak lub sito i umieść nad zlewem lub nad garnkiem. Powoli przelewaj zawartość garnka, następnie zbierz ser w materiał, zawiń i odciskaj, aż będzie względnie suchy.
Możesz pozostawić go w ściereczce przez kilka godzin, aż serwatka odejdzie.
Etap 3: Przygotowanie bakalii
- Rodzynki zalej wrzątkiem lub gorącym sokiem, odstaw do napęcznienia.
- Orzechy włoskie i migdały posiekaj, ale niezbyt drobno.
- Morele pokrój.
Etap 4: Ucieranie masy serowej na paschę
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj cukier wanilinowy. Miksując na niskich obrotach powoli dodawaj uwarzony twaróg. Do masy dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia wyłożonego czystą ściereczką, zawiń masę, dociśnij, wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zobacz także: Przepis na koszyczek wielkanocny z ciasta