Jogurtowa babka wielkanocna z owocami - przepis

Lekka, owocowa babka wielkanocna na pewno zachwyci niejedno podniebienie. Przedstawiamy przepis na jogurtową babkę z owocami.
/ 11.03.2013 13:48

Babka wielkanocna

Babka z owocami

Składniki

  • 250 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mieszanki malin, truskawek, jagód (mogą być mrożone)
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 połówki gruszki z puszki

Zobacz także: Dekoracje wielkanocnych ciast

Przygotowanie

Rozpuszczamy i studzimy masło. Jajka ucieramy z cukrem.  W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Do powstałej masy jajecznej dodajemy jogurt. Cały czas mieszając, powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie rozpuszczone masło. Na dnie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy układamy odsączone i pokrojone owoce. Pieczemy w temperaturze 170 °C przez ok. 50 minut.

Zobacz także: Symbole Wielkanocy czyli Baranek, Babka i spółka

Redakcja poleca

REKLAMA