Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez pulchnej, pachnącej babki!
fot. Fotolia
Składniki na babkę wielkanocną z lukrem:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 18 dag masła
- bakalie wg uznania
- kolorowa posypka wg uznania
Na lukier:
- 1 białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania babki wielkanocnej:
1. Przesiej mąkę do miski.
2. Wymieszaj drożdże z letnim mlekiem (uwaga, by nie było zbyt gorące!), odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
4. Rozpuść masło i wystudź je.
5. Dodaj do mąki drożdże z mlekiem oraz jajka utarte z cukrem.
6. Zmiksuj.
7. Powoli dodawaj roztopione i wystudzone masło, cały czas miksując.
8. Dodaj bakalie wg uznania.
8. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na 45 minut.
9. Foremkę posmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
10. Nałóż do formy ciasto, ponownie przykryj i znowu odstaw na kolejne 45 minut.
11. Piecz około 45 minut w 175 stopniach.
12. Przygotuj lukier - białko delikatnie zmiksuj. Przesiej cukier puder i miksuj go razem z białkiem przez około 15 minut, aż lukier będzie miał gładką konsystencję.
13. Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę.
14. Możesz udekorować babkę kolorową posypką lub bakaliami.