Babka wielkanocna z lukrem - przepis

Tradycyjny wypiek na Wielkanoc - udekoruj według uznania!
/ 05.07.2018 10:20

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez pulchnej, pachnącej babki!

Babka wielkanocna z lukrem - przepis

fot. Fotolia

Składniki na babkę wielkanocną z lukrem:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 18 dag masła
  • bakalie wg uznania
  • kolorowa posypka wg uznania

Na lukier:

  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania babki wielkanocnej:

1. Przesiej mąkę do miski.
2. Wymieszaj drożdże z letnim mlekiem (uwaga, by nie było zbyt gorące!), odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
4. Rozpuść masło i wystudź je.
5. Dodaj do mąki drożdże z mlekiem oraz jajka utarte z cukrem.
6. Zmiksuj.
7. Powoli dodawaj roztopione i wystudzone masło, cały czas miksując.
8. Dodaj bakalie wg uznania.
8. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na 45 minut.
9. Foremkę posmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
10. Nałóż do formy ciasto, ponownie przykryj i znowu odstaw na kolejne 45 minut.
11. Piecz około 45 minut w 175 stopniach.
12. Przygotuj lukier - białko delikatnie zmiksuj. Przesiej cukier puder i miksuj go razem z białkiem przez około 15 minut, aż lukier będzie miał gładką konsystencję.
13. Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę.
14. Możesz udekorować babkę kolorową posypką lub bakaliami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.04.2014 22:33
Babki są fajne.