Czy wiesz w jakiej temperaturze należy podawać wino?

Znajdująca się na etykiecie informacja "podawać w temperaturze pokojowej” może być nad wyraz myląca. W czasach, gdy to sformułowanie powstało nie było bowiem centralnego ogrzewania.

Czy wiesz w jakiej temperaturze należy podawać wino?

Przy podawaniu wina temperatura odgrywa bardzo ważną rolę. Niewłaściwa może zmienić smak nawet najlepszego trunku tak, że trudno będzie się doszukać jego szlachetności.

• wina musujące (cava, sekt, crémant - zarówno wytrawne jak i słodkie), szampany nierocznikowe podajemy w temperaturze 5-8ºC, • eiswein, słodkie vouvray: 5-8°C, • musujące (cava, sekt, crémant - zarówno wytrawne jak i słodkie), szampany nierocznikowe: 7-9ºC, • białe wytrawne: 7-10ºC, • białe do dłuższego przechowywania: 10-14ºC, • auslese, spätlese: 10-12°C, • beerenauslese, sauternes: 10-14°C, • likierowe, półsłodkie i słodkie (tokaj, muskat, podstawowe sauternes): 6-8ºC, • różowe: 8-12ºC, • czerwone „nouveau", „primeur" i vins de pays: 11-14ºC, • czerwone lekkie, owocowe: 12-15 ºC, • nieco cięższe czerwone (większość win z Nowego Świata): 14-16ºC, • szlachetne burgundy, chianti, kalifornijskie i australijskie Pinot Noir, wina z Doliny Rodanu: 15-16ºC, • szlachetne bordeaux, reservas z Rioja i Ribera del Duero, portugalskie reservas z Dão, barolo, najlepsze kalifornijskie wina zinfandel i australijskie cabernet / Sziraz: 16-18ºC, • porto vintage:16-18 ºC, • wytrawne sherry (fino i manzanilla): 8-10ºC, • sherry amontillado i oloroso, porto: 10-14ºC, • marsala, słodkie sherry (cream, PX), madera: 11-15ºC.

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)