Otyłość u dziecka

Czy dziecko karmione tylko piersią może mieć nadwagę. Ma niecałe 5 miesięcy i waży 10 kilo.

Otyłość u dziecka

Czy dziecko karmione tylko piersią może mieć nadwagę. Ma niecałe 5 miesięcy i waży 10 kilo.


Agnieszka

Przekarmienie dziecka piersią jest raczej niemożliwe. Pokarm matki jest dla dziecka pokarmem lekkostrawnym i dzieci karmione tylko piersią jedzą częściej niż karmione sztucznie. Przyrost masy ciała u dziecka ma też związek z masą urodzeniową np. jedno dziecko waży 3kg a inne 5 kg (waga urodzeniowa).

Sprawdź! Przegląd bielizny dla kobiet w ciąży i karmiących
Pozdrawiam serdecznie

Celina Fręczko, położna

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/5 lat temu
Moja coreczka ma skonczone 5msc-y i ma nie cale 9kg czy to normalne ?
/5 lat temu
nie bylo - przepraszam
/5 lat temu
oczywiście - piersiowe może wyglądać jak kaszalot i wszystko jest jak najbardziej naturalne:) butelkowe przy lekkiej pyzatości juz nalezy monitorowac, aby było otyłe
POKAŻ KOMENTARZE (1)