Jak długo gotować bób?

Zobacz, jak długo należy gotować bób, który latem króluje na straganach i w naszych ogródkach. Czy do gotowania bobu dodajemy soli? Jakie wartości odżywcze ma bób?

jak długo gotować bób?

Fot. Fotolia

Mimo że potrawy z bobem nie należą do lekkostrawnych, ochoczo włączamy go do swojego jadłospisu. A jeśli jeszcze nie zdążyliśmy tego zrobić, pora się pospieszyć, gdyż warzywo to należy do sezonowych.

Bób należy do roślin jednorocznych i dzięki sporej odporności na niekorzystne warunki atmosferyczne może być uprawiany praktycznie w każdej strefie klimatycznej. Kiedyś – był pokarmem klasy niskiej, dziś - jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.

Te spore, zielone lub bladożółte nasiona, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. To jednak nie koniec korzyści ze spożywania bobu - jest źródłem sodu, witamin z grupy B, witamy C i A.

Zobacz także: Co zrobić z bobem?

Jak długo gotować bób?

Bób gotujemy w osolonej wodzie, przez 15-20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy już jest gotowy, ze względu na to, że czasem potrzebuje więcej czasu. Uważajmy jednak, gdyż rozgotowywanie warzyw niszczy składniki odżywcze.

Do gotowania bobu można dodać masła lub ulubionych przypraw. Bób najlepiej smakuje jedzony bez dodatków, np. posypany świeżym koperkiem, ale stanowi także doskonały dodatek do zup, sałatek oraz potrawek z warzyw. Najlepiej jeść go w całości, z łupinkami, dyż mają one najwięcej wartości.

Polecamy także: Inspirujące pomysły na bób.

SKOMENTUJ (25)
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
KOMENTARZE (25)
~CZarny/rok temu
w ostatnim zdaniu brak G...
~Jas fasola/rok temu
A ja aldante gotuje oddzielnie
~gość/2 lata temu
surowy bób też jest dobry wiem bo jadłem tak z ciekawości
POKAŻ KOMENTARZE (25)