Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 45 dag bobu
- 2 małe czerwone cebule
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 1/2 główki sałaty kędzierzawej
- duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 10 łyżek oleju z pestek winogron
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy francuskiej
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- szczypta curry
Przygotowanie:
- Mięso natrzeć 4 łyżkami oleju z pestek winogron, wymieszanym z curry, solą i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Usmażyć na patelni i ostudzić. Chłodnego kurczaka porwać na kawałki.
- Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą na sicie i obrać. Pomidorki opłukać, przekroić na pół. Cebulki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać.
- Przygotowane składniki przełożyć do miski, polać pozostałym olejem, wymieszanym z sokiem cytryny, musztardą, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszać.