Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 0,5 kg bobu
- 800 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 cebule
- szczypta papryki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na hummus z bobu!
- Bób dokładnie opłucz.
- Wsyp do wrzątku i gotuj przez 5-7 minut.
- Przelej bób lodowatą wodą i oskub z łupin.
- Cebule posiekaj i przesmaż.
- Z cytryny wyciśnij sok.
- Czosnek obierz.
- W blenderze zblenduj razem bób, przesmażoną cebulkę, ząbki czosnku oraz sok wyciśnięty z cytryny.
- Dodaj oliwę i jogurt naturalny. Zblenduj ponownie.
- Przypraw i wymieszaj. Podawaj z pieczywem!
Zobacz więcej przepisów z bobem:
Bób - przepisy z bobem
Jak gotować bób?
Pierogi z bobem - przepis