Jak długo gotować ziemniaki. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Jak długo gotować ziemniaki - sprawdzone porady

Jak długo gotować ziemniaki? Czy solić je podczas gotowania? Właśnie rozwiewamy wasze wątpliwości!
/ 04.08.2016 11:46
Jak długo gotować ziemniaki. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Ziemniaki trzeba gotować przez 20-30 minut, ale po upływie 20 minut warto sprawdzić, czy są już gotowe. Możesz to zrobić np. za pomocą widelca. Pamiętaj, aby posolić ziemniaki! Żeby subtelnie odmienić ich smak, możesz dodać do wody np. posiekane ząbki czosnku, zioła lub inne przyprawy.

Mówi się, że ziemniaki są kaloryczne i powinny unikać ich osoby będące na diecie. Okazuje się jednak, że mają ok. 70 kcal w 100 g, a tak naprawdę tuczą sosy i tłuszcze, które do nich dodajemy. Nie wyłączajmy ich więc z naszego jadłospisu, gdyż mogą poszczycić się bogactwem właściwości odżywczych.

Ziemniaki - z pola na stół

Przygotowanie ziemniaków do gotowania

Należy je obrać – z tym, że jak najcieniej, gdyż najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod skórką, a następnie dokładnie wypłukać.
Jeśli pokroimy je (np. na 4 części) – ugotują się szybciej. Dobrze jest także, żeby były w miarę możliwości podobnej wielkości.

Jak długo gotować ziemniaki?

Ziemniaki gotujemy przez ok. 20-30 minut, w zależności od odmiany i mocy kuchenki. Zalecamy sprawdzić po 20 minutach, czy są już dobre - wkładając widelec. Jeśli wchodzi bez problemu i czujemy, że ziemniak jest miękki - to znak, że jest już gotowy.
Nie zapominajmy o posoleniu ziemniaków w trakcie gotowania.
Gdy nasze kartofle się już ugotowały – odcedzamy je i podajemy w całości lub tłuczemy, np. z dodatkiem masła.
W celu uzyskania niecodziennego aromatu - do gotowania ziemniaków można dodać cebulę, czosnek lub gałązkę dowolnych, świeżych ziół.

Co zrobić z ziemniakami z obiadu?

Wartości odżywcze ziemniaków

Przede wszystkim, stanowią źródło potasu i magnezu, oraz (w mniejszej ilości) żelaza, fosforu i wapnia, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi, stanowią budulec kości oraz poprawiają przemianę materii.
Warto też wiedzieć, że są one lekkostrawne, poprawiają pracę jelit oraz dzięki zawartości błonnika, są pomocne przy zaparciach. Ponadto, dostarczają naszemu organizmowi cały arsenał witamin: A, C, B1, B2, B3, B6 oraz PP.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (45)
/21.01.2019 17:06
Co komentarz to głupszy. Jak wiesz jak gotować, to po co tu zaglądasz parzygnacie? Gotować w lekko osolonej wodzie i wrzucać do gorącej wody. Smak zależy od odmiany a odmian kartoszki jest ponad 100.
/08.01.2019 13:25
Totalny brak podstawowej wiedzy! Ziemniakow sie NIE SOLI dopiero po ugotowaniu ludzie.Sól absorbuje wode i ziemniaki sie dluzej gotuja.
/08.11.2018 14:48
Ziemniaki należy obierać jak najgrubiej, gdyż bywa, że w skórce jest duża ilość solaniny. Szczególnie gdy ziemniaki kiełkują oraz gdy są na nich zielone plamy. Ponadto ziemniaki tuczą gdy są bez dodatku tłuszczu lub dodatku jakiegoś produktu z dużą ilością błonnika. Można np. posypać zmielonym siemieniem lnianym lub polać tłuszczem, np. smalcem. A tuczą bez dodatków, bo mają wysoki indeks glikemiczny. Kaloryczność ma mniejsze znaczenie. Chudnie się np. na diecie dr. Kwaśniewskiego.
POKAŻ KOMENTARZE (42)