Najlepsze przepisy na wielkanocny pasztet w wersji mięsnej i warzywnej

pasztet na wielkanoc fot. Adobe Stock, foodandcook
Wielkanocny pasztet to jedno z ważniejszych dań na świątecznym stole. Najpopularniejsze są te przygotowane z różnych rodzajów mięs, ale z powodzeniem sprawdzą się także te wegetariańskie, robione z warzyw i np. kaszy jaglanej. Aby przygotować pyszny pasztet na Wielkanoc, wcale nie musisz spędzić dużo czasu w kuchni.
/ 18.03.2022 05:19
pasztet na wielkanoc fot. Adobe Stock, foodandcook

Wielkanocny pasztet, to obok faszerowanych jajek, jajek w majonezie i deski wędlin, najważniejsze danie na świątecznym stole. Najczęściej składa się z kilku rodzajów mięs - mięsa królika, wieprzow​iny, drobiu, wątróbek. Jego przygotowanie jest pracochłonne - najpierw trzeba ugotować mięso i warzywa, następnie zmielić przez maszynkę, a potem całość upiec - ale warte każdych starań.

Spis treści:

  1. Idealny pasztet wielkanocny
  2. Pasztet wielkanocny: mięsny czy wegetariański?
  3. Pasztet na Wielkanoc pieczony w boczku
  4. Wegetariański pasztet wielkanocny

Idealny pasztet wielkanocny

Jaki jest ten idealny pasztet wielkanocny? Tak naprawdę każda pani domu ma swój przepis na to wyjątkowe pochodzące z francuskiej kuchni danie. Jedno jest pewne - powinien mieć kremową konsystencję, grubą, chrupiącą skórkę i poza smakiem mięsa, powinno być czuć w nim mnóstwo przypraw - liści laurowych, ziela angielskiego, papryki i majeranku.

Pasztet podawaj z własnoręcznie upieczonym, domowym chlebem. Mięsny smak świetnie przełamują kiszone ogórki lub kapusta, sałatka jarzynowa oraz słodkie dodatki - mus z żurawiny albo pieczone owoce. 

Pasztet wielkanocny: mięsny czy wegetariański?

Pasztet mięsny najczęściej przygotowany jest z mieszanki drobiowo-wołowej lub drobiowo-wieprzowej. Największym rarytasem jest pasztet z królika, a najpopularniejszym pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztety wegetariańskie można zrobić niemal ze wszystkich warzyw strączkowych - ciecierzycy, soczewicy, fasoli, a także kalafiora czy selera. 

Pasztet na Wielkanoc mięsny (pieczony w boczku)

Składniki:

  • 60 dag łopatki wieprzowej,
  • 1 kg łaty wołowej,
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 3 listki laurowe,
  • 10 ziarenek ziela,
  • 10 pieprzu,
  • 100 ml koniaku,
  • 10 dag suszonej żurawiny,
  • 15 dag zielonych oliwek,
  • garść posiekanych pistacji,
  • 10 plastrów wędzonego boczku,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę, przesmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do dużego garnka.
  2. Dodaj przekrojoną cebulę, wątróbkę, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zalej wodą, gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. 
  4. Przemiel dwukrotnie przez maszynkę.
  5. Do masy dodaj żółtka, koniak, przyprawy i dobrze wymieszaj.
  6. Ubij białka i dodaj do masy razem z żurawiną i oliwkami.
  7. Formę na babkę wysmaruj olejem, wyłóż plastrami boczku i napełnij masą.
  8. Przykryj wystającymi kawałkami boczku.
  9. Piecz pasztet wielkanocny przez 90 minut w temperaturze 195 stopni.

pasztet wielkanocny mięsnyfot. Pasztet wielkanocny pieczony w boczku/Adobe Stock, Anatoly Repin

Pasztet na Wielkanoc wegetariański

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zmiksuj blenderem (jeśli masa jest zbyt sztywna, dodaj trochę wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki).
  2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę opal nad gazem albo na patelni.
  4. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj lub zetrzyj na grubych oczkach.
  5. Ostudzone dodaj do cieciorki razem z suszonymi pomidorami, opaloną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kaszą jaglaną i przyprawami. Masę ponownie zblenduj.
  6. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
  7. Formę wysmaruj oliwą i wyłóż masę. Piecz wielkanocny pasztet przez 50 minut w 180 stopniach.

wegetariański pasztet na wielkanocfot. Pasztet wielkanocny wegetariański/Adobe Stock, thepiwko

Więcej przepisów na wielkanocne pasztety:

Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Pasztet wieprzowy - przepis na pasztet wieprzowy na Wielkanoc i nie tylko
Na pasztet wieprzowy wybierz mięso lekko poprzerastane tłuszczem - dobra będzie karkówka, łopatka, szynka, brzuch wieprzowy. Pasztet wieprzowy na święta doskonale smakuje z dodatkiem słoniny i wątróbki.
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek
Pasztet z mięsa z rosołu jest pyszny i aromatyczny. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego, mięsnego. Doprawiony gałka muszkatołową, kurkumą i cząbrem zachwyci wszystkich domowników.
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy przygotowuje się z udek kurczaka i wątróbek. Jest delikatny, kremowy i z powodzeniem sprawdzi się na świątecznym stole.
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli doprawiony majerankiem i gałką muszkatołową to doskonała propozycja na świąteczny stół. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 70 minut.
Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy
Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy
Pasztet domowy przygotowywany jest na bazie różnych rodzajów mięs, korzeniowych warzyw i aromatycznych przypraw.
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera doprawiony gałką muszkatołową, czosnkiem i sosem sojowym zachwyci nie tylko wegetarian. Jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA