Czas wykonania: 200 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 tuszka królika,
- 2 marchewki,
- pół selera,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół kostki masła,
- 2 jajka,
- pół szklanki bułki tartej,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka cząbru,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet z królika jest niezwykle kremowy i delikatny. Przepadają za nim zarówno dorośli jak i dzieci. To danie, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Podawaj je ze świeżym pieczywem, masłem i ogórkami kiszonymi.
- Oprawioną tuszkę opłucz zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel na kilka mniejszych kawałków i przełóż do garnka.
- Dodaj umyte i obrane warzywa (seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę) pokrojone na mniejsze kawałki oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Zalej zimną wodą tak, aby wszystkie składniki były nią dokładnie przykryte.
- Zagotuj pod przykryciem, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 90 minut. Całość ma tylko delikatnie pyrkotać.
- Odcedź powstały bulion (przyda się do innych przepisów)
- Mięso razem ze skórką przełóż do miski (kości wyrzuć).
- Dodaj do niego wszystkie ugotowane warzywami razem z bułką tartą (odrobinę zostaw na osypanie foremek).
- Całość zmiel przy pomocy maszynki do mięsa.
- Do masy dodaj jajka i masło i ponownie wymieszaj. Dopraw cząbrem, lubczykiem, solą i pieprzem.
- Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i osypanych bułka tartą.
- Piecz przez około 90 minut w 180 stopniach.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z soczewicy
Przepis na pasztet z cieciorki