Karkówka z grilla

W miodowo-pomidorowej marynacie

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Składniki:
- 6 plastrów karkówki
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki miodu (prawdziwego, żadne podróbki)
- około 1 szkl oleju
- 3 łyżki sosu sojowego (jak nie mamy sosu, to trzeba posolić mięsko)
- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- pieprz
- papryka słodka
- bazylia - super jak jest świeża, ale suszona jak najbardziej
- odrobina gorczycy

Sposób wykonania:

Mięsko najlepiej przygotować dwa dni wcześniej, żeby dobrze przeszło przyprawami. Lekko karkówkę rozbić, najlepiej drewnianym młotkiem, wszystkie składniki marynaty wymieszać i dobrze zamoczyć w niej mięsko. Trzymać w lodówce co najmniej 2 dni, żeby skruszało i przeszło aromatem przypraw.
Powoli grillować a potem zajadać popijając piwkiem. Nie zawijam w żadną folię, dobrze przygotowane mięsko szybko się usmaży i będzie ładnie pachniało.

Przepis laureatki konkursu "Mój przepis na grilla"

sylka28
Oceń artykuł 26 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: