Karkówka z grilla

W miodowo-pomidorowej marynacie - rozpływa się w ustach!

przepis na karkówkę z grilla, przepis na karkówkę, karkówka z grilla przepis, dania z grilla
fot. Fotolia

Składniki na karkówkę z grilla:

  • 6 plastrów karkówki
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu (prawdziwego, żadne podróbki)
  • około 1 szkl. oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego (jak nie mamy sosu, to trzeba posolić mięsko)
  • kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bazylia - super jak jest świeża, ale suszona jak najbardziej
  • odrobina gorczycy

Przepis na karkówkę z grilla:

  1. Mięsko najlepiej przygotuj dwa dni wcześniej, żeby dobrze przeszło przyprawami.
  2. Lekko rozbij karkówkę, najlepiej drewnianym młotkiem, wszystkie składniki marynaty wymieszaj i dobrze zamocz w niej mięso.
  3. Trzymaj w lodówce co najmniej 2 dni, żeby skruszało i przeszło aromatem przypraw.
  4. Powoli grilluj, a potem zajadaj popijając piwkiem.
  5. Nie zawijaj karkówki w żadną folię, dobrze przygotowane mięso szybko się usmaży i będzie ładnie pachniało.

Przepis laureatki konkursu "Mój przepis na grilla" - sylka28

Sprawdź inne przepisy na dania z grilla:

Oceń artykuł 26 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: