Sztuka kulinarna w RPA jest połączeniem kuchni europejskiej z tradycyjnymi potrawami afrykańskimi. W całym kraju szczególnie popularne są owoce morza - homary, krewetki, mule, ostrygi i rozmaite ryby z Atlantyku i Oceanu Indyjskiego.
Czytaj więcej
Produkty bogate w jod są niezwykle ważne w diecie. Należą do nich owoce morza, przetwory mleczne i jaja. Jod jest kluczowym pierwiastkiem śladowym, który pełni istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu, szczególnie w kontekście zdrowia tarczycy i metabolizmu ...
Czytaj więcej
Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, które dostarczają żelaza hemowego, lepiej przyswajalnego. Należą do nich: wątróbka, czerwone mięso, jaja i niektóre ryby. Źródłem żelaza są też rośliny, np. nasiona dyni i ...
Czytaj więcej
Najzdrowsze mięso to według dietetyków mięso drobiowe. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, nie jest tłuste i łatwe w obróbce. Aby zmniejszyć w nim zawartość tłuszczu nasyconego, warto jeść je bez skóry i przygotowywać zdrowymi metodami: ...
Czytaj więcej
„Nastawiona na upojną noc, włożyłam swoją najładniejszą bieliznę, ale… nie miałam okazji mu jej pokazać. Skończyło się na przytulaniu i pieszczotach na kanapie. Kiedy próbowałam mu zdjąć koszulę, nagle wstał i powiedział, że musi już iść”.
Czytaj więcej
Dieta rotacyjna polega na układaniu jadłospisu tak, by produkty z jednej rodziny czy klasy jadać nie częściej niż co 4 dni. Jej zaletą jest to, że zmniejsza objawy alergii i nadwrażliwości na różne pokarmy i zmniejsza ryzyko rozszerzania się alergii na ...
Czytaj więcej
Dieta hCG reklamowana jest jako dieta odchudzająca i oczyszczająca. Dzieli się na 3 fazy. W trakcie drugiej fazy kaloryczność jadłospisu wynosi tylko 500 kcal. To skrajnie niskokaloryczny sposób żywienia, w dodatku wspomagany przyjmowaniem hormonu hCG, ...
Czytaj więcej
Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie potrafi wyprodukować. Są potrzebne nie jako źródło energii, ale składnik budulcowy dla komórek i hormonów, które odpowiadają za wiele istotnych dla zdrowia funkcji i reakcji ...
Czytaj więcej
Dieta na płodność powinna obfitować w nienasycone kwasy tłuszczowe, warzywa, produkty zbożowe, a powinna ograniczać czerwone i przetworzone mięso, cukier, tłuszcz nasycony. Z tego względu za najlepszy model żywienia zwiększający szansę na poczcie dziecka ...
Czytaj więcej