Południowoafrykańskie owoce morza

Krewetki.
Sztuka kulinarna w RPA jest połączeniem kuchni europejskiej z tradycyjnymi potrawami afrykańskimi. W całym kraju szczególnie popularne są owoce morza - homary, krewetki, mule, ostrygi i rozmaite ryby z Atlantyku i Oceanu Indyjskiego.
/ 07.05.2012 14:29
Krewetki.

Południowoafrykańskie owoce morza, a także liczne gatunki ryb łowi się wzdłuż całego wybrzeża. Homary, krewetki, mule, ostrygi i ryby serwowane są w restauracjach we wszystkich regionach kraju. Warto spróbować oryginalnego, afrykańskiego specjału – braai, czyli owoców morza z rusztu.

Zobacz także: Rodzaje krewetek

Oto kilka przepisów:

Krewetki z grilla w orientalnej marynacie

Składniki:

  • 16 średnich krewetek (mrożonych i obranych)
  • czerwona papryka
  • szpadki do nabijania krewetek i papryki

Marynata:

  • 3/4 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru (wielkości połowy dużego ząbka czosnku)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól do smaku

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z dwiema łyżkami zimnej wody, winem i sokiem z pomarańczy. Dodaj miód, przecier pomidorowy, skórkę pomarańczy, sól i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i imbir i dodaj do marynaty. Rozmrożone krewetki włóż do głębokiego naczynia, zalej przygotowana marynatą dokładnie przykryj i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Paprykę umyj usuń gniazdo nasienne i białe błonki i pokrój na 16 równych kawałków. Krewetki odsącz delikatnie z marynaty, nabij na szpadki (po 4 sztuki na każdą), przekładając je kawałkami papryki. Szaszłyki należy smażyć 6-8 minut na dobrze rozgrzanym grillu, często je obracając - krewetki powinny być równomiernie zarumienione z każdej strony. Danie należy podawać z pieczywem.

Zobacz także: Jak smażyć krewetki?

Matata z małży

Składniki

  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 słoiki (po 330 g) małży w sosie własnym
  • 1 szklanka posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 60 dag młodych liści szpinaku
  • 2 szklanki ryżu

Przygotowanie

Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie. Dodaj osączone małże, orzeszki ziemne, pomidory pokrojone na kawałki, sól oraz pieprz czarny i czerwony. Duś 30 minut na małym ogniu. Dodaj posiekany szpinak. Przykryj i podgrzewaj minutę. Matata jest gotowa, gdy tylko szpinak zmięknie. Jeśli chcesz, możesz ją jeszcze raz przyprawić. Ugotuj ryż, włóż do miseczek, dodaj matatę. Podawaj od razu.

Krewetki orientalne

Składniki

  • 2 duże awokado
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 główka sałaty
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub fasoli 'czarne oczko'
  • sól
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanej białej cebuli
  • 1 jajko na twardo
  • kawałek papryki peperoni
  • oczyszczone i ugotowane krewetki
  • natka lub kiełki słonecznika

Przygotowanie

W miseczce rozgnieć widelcem miąższ awokado z sokiem cytrynowym i jogurtem. Jeśli nie chcesz, aby pasta ściemniała, włóż do niej pestki awokado. Porwij na kawałki sałatę, przełóż ją na półmisek. Pośrodku ułóż ugotowaną ciecierzycę (lub fasolkę), lekko posól. Na tej warstwie połóż 3-4 łyżki pasty z awokado, obok sałatkę z drobno pokrojonego pomidora i cebuli, z drugiej strony pokrojone w plasterki jajko na twardo oraz posiekaną ostrą paprykę. Pośrodku umieść krewetki, udekoruj natką lub kiełkami słonecznika. Resztę pasty z awokado podawaj oddzielnie.

Zobacz także: Owoce morza budzą zmysły

Redakcja poleca

REKLAMA