Najpopularniejsze ryby i owoce morza w Chorwacji

Owoce morza - krewetki.
Ryby i owoce morza to główna specjalność wybrzeża. Te świeżo złowione podaje się na ogół prosto z grilla. Najpopularniejsze gatunki to: barwena, dorada, sola i piotrosz. Serwowany jest tu szeroki przekrój owoców morza – od kalmarów, przez krewetki, po ostrygi i homary.
/ 14.05.2012 15:44
Owoce morza - krewetki.

Sąsiedztwo morza zapewnia olbrzymi wybór ryb. W Chorwacji dostaniemy również te trudno dostępne w Polsce okazy jak na przykład morszczuka. Warto spróbować mięso z rekina. Dla osób, które pierwszy raz będą miały okazję spróbować tego przysmaku będzie nielada zaskoczeniem  brak ości.

Najpopularniejszymi owocami morza są lignje, czyli kalmary. Koneserom można polecić raki (skampi), jednakże zawierają one w sobie bardzo mało mięsa.

Zaskoczeniem dla turystów mogą być ceny ryb. Są one dużo droższe od mięsa.

Zobacz także: Sztuka jedzenia owoców morza

Pomysły na dania chorwackie

Chorwacka sałatka z krabów

Składniki:

  • 250 g rozmrożonych paluszków krabowych
  • natka pietruszki
  • 5-6 czarnych oliwek bez pestek
  • 1-2 średnie pomidory bez skórki

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 duża łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki drobniutko pokroić. Zrobić sos z majonezu, oleju, czosnku, soli i pieprzu.  Dobrze wymieszać. Podawać na liściach sałaty.

Zobacz także: Ile kalorii mają owoce morza?

Ryba pieczona na ryżu

Składniki:

  • dowolna ryba słodkowodna (ok. 1 kg),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek oleju,
  • 20 dag ryżu długoziarnistego,
  • 3 szklanki bulionu,
  • łyżeczka soli, szczypta pieprzu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietany,
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Wyprawioną rybę skropić z sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Wsypać ryż i podsmażyć go mieszając. Zalać ryż bulionem i ogrzewać na maleńkim ogniu przez 20minut. Jeden dok ryby naciąć w 3-4 miejscach od grzbietu do brzucha dość głęboko, aż do ości. Natrzeć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć w niej rybę. Żaroodporne naczynie posmarować resztą oleju, wyłożyć na dno warstwę ryżu i ułożyć rybę, zwijając lekko nacięciami do środka. Skropić rybę roztopionym masłem, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec około 30 minut.

Nadziewane kalmary

Składniki:

  • 1 kg kalmarów
  • olej
  • czosnek
  • cebula
  • por
  • szynka
  • oregano
  • pietruszka
  • bułka tarta
  • oliwa
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Kalmary oczyszczamy, odcinamy macki i drobno kroimy. Kolejno przygotowujemy nadzienie, cebulę, czosnek, szynkę, pora kroimy, dodajemy zioła i przyprawiamy, dodajemy bułkę tartą, oliwę i macki kalmarów. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy tuby kalmarów, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut.

Zobacz także: Owoce morza budzą zmysły.

Redakcja poleca

REKLAMA