Jeśli pieczesz rybę bez zawijania w folię aluminiową, koniecznie posmaruj ją oliwą. W czasie pieczenia możesz też oklepywać rybę gałązką rozmarynu.
Czytaj więcej
Przy ściśle określonym planie kalorycznym na każdy dzień, trudno korzystać z przepisów, które wszystkie ilości mają "na oko", w dodatku podlane oliwą w ilości... nieokreślonej. Oto 10 propozycji obiadowych na dania do 500 kcal.
Czytaj więcej
Pilaw to pochodząca ze Wschodu, z XVI wieku, potrawa na bazie ryżu, z dodatkiem baraniny i ryb smażonych na oliwie lub gotowanych w rosole.
Czytaj więcej
Tradycyjny hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz pasty sezamowej tahini. Doskonale znają go wegetarianie i weganie. Jak samodzielnie przygotować hummus oraz jakie są jego wartości odżywcze?
Czytaj więcej
Pieczarki pokroić na połówki, cebule w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pieczarki i cebule. Mieszać i smażyć aż wyparuje z nich płyn.
Czytaj więcej