Składniki:
- 1 kg piersi indyka
- 40 dag bobu
- 2 cebule
- po pół czerwonej i żółtej papryki
- 3 połówki suszonych pomidorów z zalewy z oliwą
- 10 dag parmezanu
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej bazylii
- tymianek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bób ugotuj (świeży – 20 minut, mrożony – 10 minut) w osolonym wrzątku, ostudź, obierz.
- Obrane cebule oraz papryki posiekaj, podsmaż na oliwie, ostudź. Do bobu dodaj cebulę, paprykę, starty parmezan oraz posiekane suszone pomidory. Dopraw do smaku.
- Filet umyj, osusz, natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny. Natnij w środku głęboką kieszeń. Włóż nadzienie i zepnij lub zaszyj otwór. Pieczeń obsmaż na oliwie, przełóż do brytfanki, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz około 50 minut w temp. 180 stopni.
- Pomidory razem z zalewą rozgnieć widelcem, dopraw bazylią, tymiankiem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Sos gotuj kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z sosem pomidorowym.