Sałatka z rukolą i pieczarkami

Pieczarki pokroić na połówki, cebule w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pieczarki i cebule. Mieszać i smażyć aż wyparuje z nich płyn.
/ 16.02.2012 15:15

Składniki

  • Sałatka z rukolą i pieczarkami

    20 dag pieczarek
  • 2 pęczki rukoli
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • ocet balsamiczny
  • ser parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania

Pieczarki pokroić na połówki, cebule w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pieczarki i cebule. Mieszać i smażyć aż wyparuje z nich płyn. Doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem oraz oregano.

Rukole umyć i osuszyć oraz porwać na kawałki. Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki lub polówki.

Rukole wyłożyć na talerze i lekko posolić, skropić octem balsamicznym i resztą oliwy. Położyć na niej usmażone pieczarki i cebulkę oraz pomidorki koktajlowe. Sałatkę posypać świeżo utartym parmezanem. Można dodać oliwki.