Składniki
-
- 2 pęczki rukoli
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- cebula
- ocet balsamiczny
- ser parmezan
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić na połówki, cebule w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pieczarki i cebule. Mieszać i smażyć aż wyparuje z nich płyn. Doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem oraz oregano.
Rukole umyć i osuszyć oraz porwać na kawałki. Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki lub polówki.
Rukole wyłożyć na talerze i lekko posolić, skropić octem balsamicznym i resztą oliwy. Położyć na niej usmażone pieczarki i cebulkę oraz pomidorki koktajlowe. Sałatkę posypać świeżo utartym parmezanem. Można dodać oliwki.