Pilaw to pochodząca ze Wschodu, z XVI wieku, potrawa na bazie ryżu, z dodatkiem baraniny i ryb smażonych na oliwie lub gotowanych w rosole.
Pilaw znany jest w wielu krajach, ale w różnych wersjach i pod różnymi nazwami. U nas jest to potrawka, we Włoszech risotto, a w Hiszpanii paella. I choć przygotowuje się je na różne sposoby, to we wszystkich tych daniach podstawą jest ryż.
Aby przygotować klasyczny pilaw musimy wybrać ryż o długich ziarnach. Ryż przed ugotowaniem płuczemy, by po ugotowaniu się nie kleił. Najpierw podsmażamy na tłuszczu (olej, oliwa lub masło) mięso z dodatkami warzyw i przypraw. Do tego dodajemy ryż i gdy ziarenka lekko się podsmażą, wrzucamy całość do bulionu i gotujemy.
Poniżej znajdziecie przepis na smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu pilaw z kurczakiem
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 400 g ryżu
- mieszanka warzywna mrożona
- 3 łyżki oliwy
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ryż wypłukać. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać wszystko razem do kurczaka. Całość chwilę podsmażać, a następnie dodać opłukany ryż. Wszystko razem smażyć, ciągle mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Dodać warzywa, zalać bulionem, przyprawić curry, solą i pieprzem i gotować całość na bardzo małym ogniu, do momentu aż ryż wchłonie bulion.