Składniki
- filet z sandacza(lub inna biała ryba) - 150 gramów
- filet z łososia - 150 gramów
- świeży lub mrożony szpinak - 200 gramów
- Sos do pieczeni z zielonym pieprzem Knorr
- pieczarki - 100 gramów
- szalotka - 1 sztuka
- Przyprawa Delikat 200 g Knorr - 1 łyżka
- ostra papryka - 1 szczypta
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- cytryna - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- oliwa z oliwek - 40 mililitrów
sos do pizzy:
- koncentrat pomidorowy - 100 gramów
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- oregano - 2 łyżeczki
- woda - 30 mililitrów
- ciasto do pizzy:
- mąka - 1 kilogram
- woda - 500 mililitrów
- cukier - 25 gramów
- sól - 20 gramów
- olej - 50 mililitrów
- drożdże - 8 gramów
Sposób przygotowania
Szpinak oczyść z końcówek i podsmaż na oliwie z pokrojoną cebulką, pieczarkami pokrojonymi w plastry i czosnkiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i ostrą papryką. Smaż do momentu, w którym szpinak będzie zupełnie suchy, lekko przestudź.
Rybę oczyść i posyp przyprawą Delikat Knorr. Zamarynuj kilkoma kroplami soku z cytryny i odstaw do lodówki na około 10 minut.
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Rozwałkuj. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym
Na środku ułóż filet z łososia, nałóż na niego odciśnięty z soku szpinak i przykryj filetem z białej ryby.
Ciasto zroluj. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp dla dekoracji ziołami np. majerankiem. Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 - 40 minut.
Roladę pokrój w 2 centymetrowe plastry. Sos do pieczeni Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, nalej na talerz i podawaj na nim pokrojona roladę.
Przepis łosoś i sandacz w cieście pochodzi z serwisu przepisy.pl