Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 marchewki
- 2 młode cukinie
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 5–6 łyżek oliwy
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę i cukinię pokrój na wstążki. Zblanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Osącz. Skrop oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski.
- Polędwiczki umyj, oczyść z resztek tłuszczu i błonek. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, miodem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż polędwiczki i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Skrop sosem sojowym, przykryj i duś na małym ogniu jeszcze 7–8 minut, aby mięso doszło w środku.
- Po zdjęciu z patelni gorące polędwiczki pokrój w kostkę lub plastry. Ułóż na warzywach i podawaj.