Whiskey po irlandzku
Whiskey po irlandzku7 lat temu
W 1608 roku król Jerzy I przyznał oficjalną licencję na produkcję whiskey w regionie Rowte. To właśnie tu narodził się jeden z najbardziej znanych irlandzkich trunków – Bushmills. Czytaj więcej
Zapomniany smak tradycji
Zapomniany smak tradycji7 lat temu
Winiaki, dziś już w Polsce nieco zakurzone i zapomniane, mają w naszym kraju wielkie tradycje, zwłaszcza na południowym zachodzie, w rejonie miasta nie bez powodu nazwanego Zieloną Górą. Czytaj więcej
Trunek pionierów
Trunek pionierów7 lat temu
Amerykańska whiskey żytnia o mały włos nie zniknęła nie tylko z restauracji czy barów, ale także ze świadomości obywateli USA. A przecież to whiskey, która uczestniczyła w podpisaniu dokumentu wcielającego w życie istnienie Stanów Zjednoczonych. To whiskey, którą destylował sam George Washington. To o nią przelewała się krew podczas Whiskey Rebelion w 1794 roku. Czytaj więcej
Pilzner na talerzu
Pilzner na talerzu7 lat temu
Kiedy miłośnik piwa słyszy słowo pilzner, w ustach czuje gwałtownie narastające pragnienie, a oczyma wyobraźni widzi złoty, musujący trunek, zwieńczony śnieżnobiałą pianką. I chociaż klasyczny lager mógłby dostarczyć mu podobnych doznań, to i tak dla piwnych fanatyków pilzner zawsze będzie numerem jeden. Czytaj więcej
Nieznane oblicze Portugalii
Nieznane oblicze Portugalii7 lat temu
Koneserom alkoholi Portugalia przywodzi na myśl przede wszystkim porto. Następne alkoholowe skojarzenia to madera i klasyczne wina. Mało kto wiąże ten kraj z produkcją brandy. Nic w tym dziwnego. Tamtejsza wypalanka od dziesiątków lat jest głównie lokalnym przysmakiem. Czytaj więcej
Młode, choć z tradycją
Młode, choć z tradycją7 lat temu
Trzeci czwartek listopada w każdym zakątku świata będzie pachniał aromatami beaujolais nouveau. Największa operacja marketingowa XX wieku czy też warte skosztowania młode wino? Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Czytaj więcej
Kuchnia pachnąca whisky
Kuchnia pachnąca whisky7 lat temu
Choć whisky zwykle nie kojarzy się z trunkiem towarzyszącym jedzeniu, to w rzeczywistości stanowić może wyśmienity dodatek do niektórych potraw. Najlepiej wiedzą o tym Szkoci, którzy – konsumując swoje narodowe dania – lubią obficie raczyć się równie narodowym trunkiem. Czytaj więcej
Francuski arystokrata
Francuski arystokrata7 lat temu
Koniaki to absolutna ekstraklasa wśród markowych alkoholi. Kilka wieków doświadczeń gorzelników z Cognac w połączeniu z niezwykłym miejscowym terroir sprawiły, że od lat zachwycają one podniebienia najbardziej wybrednych koneserów. Warto więc udać się w tą degustacyjną podróż, wyznaczoną niezwykłym bogactwem smaków i aromatów. Czytaj więcej
Blending – sztuka czy profanacja?
Blending – sztuka czy profanacja?7 lat temu
Wśród miłośników bourbona słowo blend nie jest mile widziane, gdyż kojarzy się albo z imitacją whiskey z zamierzchłych czasów, albo też ze współczesną, raczej mierną w doznaniach, American blended whiskey. Nawet w Szkocji, gdzie można by doszukiwać się narodzin sztuki mieszania whisky, słowo to nie budzi powszechnego dawniej respektu. Czytaj więcej
Bąbelkowa eksplozja w kieliszku
Bąbelkowa eksplozja w kieliszku7 lat temu
Dzieje Szampanii są równie burzliwe jak sam szampan. Jednak ani zawieruchy wojenne, ani też kaprysy natury nie zastopowały trwającego wiele stuleci rozwoju tutejszych win, którego zwieńczeniem była winiarska perełka – szampan. Czytaj więcej