Kuchnia to obok salonu pomieszczenie, którego aranżację wyobrażamy sobie, nawet wtedy, gdy na naszej budowie nie powstał nawet fundament. Zadajemy pytania o kolor, styl, charakter. Przysłowiowy sen z powiek spędza również ta najważniejsza kwestia – otwarta czy zamknięta. Przy tym wyborze warto też wziąć pod uwagę funkcję oraz sposób jej wykończenia.
Za i przeciw - kuchnia otwarta
Kuchnia otwarta bardzo dobrze sprawdza się w małych domach. W uwagi na ograniczoną ilość ścian nie znajdziemy w niej ogromnej ilości sprzętów. Musimy być też przygotowani, że brak przegród oznacza brak intymności. Z jednej strony mamy dobry kontakt z osobami, np. w salonie, z drugiej „wystawiamy na publiczny widok” nie tylko zawartość kuchni, ale też jej zapachy, charakterystyczny szum towarzyszący pracy urządzeń. Otwartość oznacza też reprezentacyjność. Wykorzystane tu okładziny i materiały będą oglądane przez naszych gości.
Styl
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że aranżacja dwóch wzajemnie przenikających się pomieszczeń powinna opierać się na tych samych założeniach architektonicznych. Oczywiście do kuchni i przylegających do niej wnętrz można wprowadzić odmienne wzory, kolory, materiały i faktury, ale i tak powinny one budować wspólną przestrzeń. W przeciwnym razie do naszego domu wkradnie się drażniący dysonans.
Materiał
W tym przypadku kuchnia stanowi integralną część z innymi pomieszczeniami, więc przy jej aranżacji będziemy musieli poradzić sobie z dwiema pozornie wykluczającymi się kwestiami. Po pierwsze wizualnie połączyć pomieszczenia pełniące różne funkcje, a następnie je wyeksponować i wyodrębnić. Najłatwiej taki efekt uzyskać wykorzystując zbliżone tonacje kolorystyczne tego samego materiału wykończeniowego lub różne formaty płytek, parkietu, paneli należących do jednej linii wzorniczej.
Cena
Otwarcie, nawet małego pomieszczenia na inne, np. pokój gościnny sprawia, że jego aranżacja jest z pewnością duża droższa.
Za i przeciw - kuchnia zamknięta
Nie ulega wątpliwości, że wnętrze zamknięte wymaga większego metrażu niż otwarte. Przeciętne tego typu pomieszczenie ma kilkanaście m2, jego urządzanie wymaga dość sporej dyscypliny nie tylko w doborze wyposażenia i urządzeń, ale też kolorystki, formatów materiałów okładzinowych. Warto też rozważyć, czy nie zdecydować się na kuchnię częściowo otwartą (usunięcie jednej ze ścian lub części ściany). Takie rozwiązanie wprowadzi do wnętrza „oddech”, w postaci dodatkowej przestrzeni, ale jednocześnie „zmusi” do przemyślanej wspólnej koncepcji kuchni i pomieszczenia znajdującego się przy niej.
Styl
Każde pomieszczenie zamknięte umożliwia potraktowanie go jako zamkniętej enklawy, z własnym charakterystycznym stylem oraz klimatem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką kuchnię zaaranżować zupełnie inaczej niż pozostałe pomieszczenia w domu. Pozostawia to duże większe pole manewru. I tak w sytuacji, gdy lubimy wnętrza nowoczesne, jednak w kuchni nie potrafilibyśmy znieść „laboratoryjnego chłodu" możemy wprowadzić elementy ocieplające pomieszczenie i nie będą one burzyły harmonijnej przestrzeni domu.
Materiał
Wielu inwestorów, chce mieć kuchnię zamkniętą, z uwagi na to, że traktuje ją jako wnętrze prywatne, służące tylko i wyłącznie do przechowywania żywności oraz przygotowywania posiłków. W takiej kuchni priorytetem przy jej urządzaniu jest zdecydowanie jej funkcjonalność, dzięki temu do jej aranżacji nie będziemy potrzebowali materiałów, z górnej półki cenowej
Cena
Aranżacja kuchni, do której dostęp mają tylko domownicy może odbyć się przy użyciu tańszych, ale pełnowartościowych okładzin. Ma to z pewnością znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że większość tego typu inwestycji finansowana jest z kredytu.