Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 12 dag masła
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • łyżka śmietany 18%

Masa:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • budyń waniliowy
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 90 dag białego, mielonego sera
  • 5 dag rodzynek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik z rodzynkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Formę 25 x 30 cm wyłóż pergaminem, dno i boki wylep rozwałkowanym ciastem.
  3. Piecz 15 minut w 200°C.
  4. Jajka utrzyj z cukrem i pozostałymi składnikami.
  5. Na końcu dodaj ser oraz sparzone, osuszone i obtoczone w mące rodzynki.
  6. Przelej masę do przygotowanej foremki.
  7. Piecz około 100 minut w 160°C.
Reklama

Zobacz inne przepisy na serniki:

Przepis na sernik - przepis Magdy Gessler
Sernik chałwowy - przepis
Sernik na spodzie z kutii

Reklama
Reklama
Reklama