Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kilogram aronii (przebranej, bez gałązek, listków i szypułek),
  • 500 ml wody,
  • 400 g drobnego cukru.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Przebrane owoce opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w rondelku.
  2. Zalej wodą i dodaj cukier. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
  3. Gotuj ok. 40 minut od momentu wrzenia (na bardzo małym ogniu), a następnie odstaw miksturę na kilka godzin lub na całą noc.
  4. Następnie ponownie zagotuj i "pyrkaj" na wolnym ogniu ok. 2-2.5 godziny, aż powstaną gęste powidła z aronii. Mieszanka musi mieć konsystencję bardzo gęstego kisielu.
  5. Gorące powidła z aronii przełóż do słoików i zapasteryzuj.
Reklama

Czytaj także:
Przetwory z lawendy
Dżem z białej porzeczki
Orzeźwiające wino owocowe

Reklama
Reklama
Reklama