Reklama

Halloween to czas, w którym nie tylko królują strachy i przebieranki, ale także pyszne przekąski, dekorowane w odpowiedni sposób. Jeżeli organizujesz przyjęcie halloweenowe lub po prostu chcesz zaskoczyć swoich bliskich klimatycznymi przekąskami podczas wieczoru z horrorami, nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni. Wystarczy odrobina kreatywności i kilka prostych składników, by stworzyć efektowne, a jednocześnie szybkie i proste przekąski last minute.

Reklama

Spis treści:

  1. Parówki w cieście francuskim
  2. Frytki z dyni
  3. Przekąska halloweenowa na słodko
  4. Pizza na Halloween

Szybkie i proste przekąski na Halloween: parówki w cieście francuskim

Parówki-mumie to niemal klasyk, jeśli chodzi o przekąski na Halloween z ciasta francuskiego. Zrobisz je dosłownie w kilkanaście minut + czas pieczenia. Najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym lub czosnkowym, ale możesz dowolnie bawić się smakami i tworzyć przeróżne dipy.

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego,
  • kilka parówek,
  • jajko,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie podziel na cienkie paski, a następnie owiń nimi parówki. Nie musisz robić tego bardzo dokładnie - chodzi o to, aby powstały parówkowe mumie.
  2. Tak przygotowaną przekąskę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp solą oraz pieprzem.
  3. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 13-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  4. Wariant: możesz też posypać posmarowane jajkiem parówki startym serem.
fot. Szybkie i proste przekąski na Halloween: parówki w cieście francuskim/Adobe Stock, New Africa

Szybkie i proste przekąski na Halloween: frytki z dyni

Dania z dyni królują na naszych stołach przez całą jesień, czasem także zimą. Póki sezon na to pyszne warzywo trwa, wykorzystaj je także podczas organizowania Halloween. Frytki z dyni dopraw jesiennymi przyprawami i umieść w halloweenowym naczyniu, aby jeszcze mocniej podkreślić klimat imprezy.

Składniki:

  • dynia Hokkaido,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chili,
  • szczypta kardamonu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Wyszoruj ją więc i pokrój na cienkie paski.
  2. W misce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami, a następnie dokładnie obtocz.
  3. Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra-dół. Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie ustaw termoobieg i piecz jeszcze ok. 10 minut.
  5. Gotowe frytki podawaj z ketchupem albo miodową musztardą.
fot. Szybkie i proste przekąski na Halloween: frytki z dyni/Adobe Stock, irina

Przekąska halloweenowa na słodko

Halloween to nie tylko słone, ale także słodkie przekąski. Najłatwiej i najszybciej przygotujesz je w niewielkich szklankach lub pucharkach. Taki smakołyk idealnie sprawdzi się podczas wieczornego maratonu bajek halloweenowych czy jako przerwa pomiędzy zabawą.

Składniki:

  • 200 g puree z dyni,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 150 g ciemnych herbatników,
  • łyżka miodu,
  • duże pianki marshmallow,
  • czekolada roztopiona do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie delikatnie wymieszaj z puree z dyni i cynamonem, tworząc gładki mus.
  2. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z miodem.
  3. W pucharkach na dnie ułóż warstwę musu, a następnie warstwę herbatników. Na wierzch ponownie nałóż mus dyniowy.
  4. Na wierzch każdego deseru połóż po dwie pianki marshmallow, które będą imitować oczy potworka. Na każdej piance narysuj kropeczki z roztopionej czekolady.
  5. Deser jest gotowy do podania od razu po przygotowaniu, jednak możesz go również schłodzić, aby mus nieco stężał.
fot. Przekąska halloweenowa na słodko/Adobe Stock, istetiana

Szybkie i proste przekąski na Halloween: szybka pizza

Pizza to zawsze dobry pomysł - wszyscy ją kochają, bo można wybrać dowolne składniki i dopasować jej smak do gustów. Jeśli naprawdę się spieszysz, możesz wykorzystać gotowe ciasto na pizzę, dostępne w sklepach i marketach, ale możesz też przygotować je samodzielnie.

Składniki:

  • gotowe lub domowe ciasto na pizzę,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • po łyżeczce suszonej bazylii i oregano,
  • 200 g startego sera mozzarella,
  • kilka plasterków salami lub peperoni,
  • kilka czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozwałkuj ciasto na pizzę, a następnie od razu przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  2. Rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego na cieście i dodaj przyprawy. Następnie posyp równomiernie startym serem.
  3. Ułóż plastry salami lub pepperoni i tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika (220 stopni) na ok. 15 minut.
  4. Pokrój czarne oliwki na pół - każda połowa posłuży jako „ciało” pająka. Pozostałe połówki oliwek pokrój na cienkie paski, aby stworzyć „nogi” pająka. Ułóż je na pizzy, formując pająki.
fot. Szybkie i proste przekąski na Halloween: szybka pizza/Adobe Stock, Pixel-Shot
Reklama

Zobacz też inne pomysły na Halloween:

Reklama
Reklama
Reklama