Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg grzybów,
  • 150 g cebuli,
  • 170 ml oleju,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 10 łyżek octu,
  • 200 ml wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka.
Reklama
Przygotowanie:

Grzyby przed przygotowaniem dobrze oczyść i umyj. Pamiętaj, by nie były zbyt młode - przy takich łatwo o pomyłkę podczas zbierania. Trudno ocenić, czy są na pewno jadalne, za to łatwo o groźne zatrucie grzybami.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone grzyby wrzuć do garnka i gotuj przez ok 8-10 minut i odcedź.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra i duś na oleju. Po kilku minutach dodaj wodę i koncentrat pomidorowy. Duś 20 minut. Dopraw.
  3. Do garnka z pomidorami wlej ocet i grzybki. Doprowadź do wrzenia.
  4. Wyparzone wrzątkiem, jeszcze gorące słoiki, wypełnij grzybami w pomidorach.
  5. Wstaw je do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Gotuj przez 20 minut.
Reklama

Więcej o grzybach: Jak długo gotować grzybyMarynowane opieńki - pyszne małe grzybkiSzlachetne kurki - przepisy na pyszne obiadowe dania

Reklama
Reklama
Reklama