Czy wiesz jak pasteryzować przetwory?

Czy wiesz jak pasteryzować przetwory? fot. Czy.wieszjak.pl
Pasteryzacja przetworów (ogrzewanie ich w szklanym, szczelnie zamkniętym naczyniu) to najlepszy sposób ich utrwalania – drobnoustroje, które powodują psucie się warzyw i owoców giną w temperaturze 85-95°C.
/ 20.07.2018 14:03
Czy wiesz jak pasteryzować przetwory? fot. Czy.wieszjak.pl

Kompoty, nektary, soki warzywne, dżemy niskocukrowe, kiszonki, łagodne marynaty pasteryzuj raz 15-30 minut (w zależności od kwaśności przetworu i wielkości naczynia).

Warzywa w niekwaśnej zalewie podgrzewaj 2 razy, za każdy razem przez 25-30 minut (drugi raz po 24 godziny).

Pasteryzacja w kąpieli wodnej – potrzebujesz specjalny garnek z wkładką na dnie lub zwykły duży gar, w którym zmieści się kilka słoików. Na dnie połóż poczwórnie złożoną bawełnianą albo lnianą ściereczkę i na niej ustaw słoiki. Wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików (jej poziom powinien sięgać do wysokości 2-3 cm poniżej nakrętek). Gotuj na małym ogniu. Po pasteryzacji słoiki trzymaj w garnku do ostygnięcia.

Metoda na sucho nie wymaga żadnych dodatkowych naczyń - ogrzewaj słoiki w piekarniku w temperaturze 110°C - gorące słoiki wstawiaj do nagrzanego piekarnika, zimne - do zimnego. Ustaw je na blasze tak, by nie stykały się ze sobą. Słoiki muszą być wypełnione do wysokości 2 cm poniżej szyjki.

Redakcja poleca

REKLAMA