Buraczki na zimę fot. Adobe Stock

Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków

Buraczki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz przygotować je z dodatkiem octu, soku z cytryny albo korzennych przypraw.
Małgorzata Machnicka / 13.08.2020 08:32
Buraczki na zimę fot. Adobe Stock

Buraczki na zimę do słoików mogą być przygotowywane na różne sposoby. Bez dodatku cukru, octu lub z aromatycznymi goździkami. Siekane, tarte lub pokrojone w talarki możesz zawekować i przechowywać przez całą zimę. 

Spis treści:

  1. Przepis na buraczki na zimę bez octu
  2. Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej
  3. Przepis na buraczki na zimę z chrzanem
  4. Przepis na buraczki na zimę z przyprawami 

Przepis na buraczki na zimę bez octu (w solance)

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 2 l wody,
  • 5 łyżek soli niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki dopiero po ugotowaniu.
  2. Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój na plastry i przełóż do słoików ciasno układając.
  3. Do każdego słoika włóż liść laurowy i po 2-3 ziarna ziela angielskiego. 
  4. Zagotuj wodę z solą i wrzącą zalewą, zalej buraki zostawiając około 3 cm wolnego miejsca do brzegów słoika.
  5. Słoiki z buraczkami na zimę szczelnie zamknij i pasteryzuj około 30 minut. 

Buraki na zimę bez octu
fot. Adobe Stock

Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 2 l wody,
  • 100 ml octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • ziarna czarnego pieprzu,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Przygotuj zalewę - wodę wymieszaj z octem, solą i cukrem.
  3. Buraczki przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków razem z kilkoma ziarnami pieprzu, ziela i liściem laurowym i zalej je gorącą zalewą.
  4. Buraczki w słoikach na zimę pasteryzuj około 20 minut i zostaw do ostygnięcia. 

przepis na buraki na zimę w zalewie octowej
fot. Adobe Stock

Przepis na buraczki na zimę z chrzanem

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 5 łyżek octu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki ugotuj razem ze skórką w osolonej wodzie.
  2. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do buraczków dodaj tarty chrzan, cukier, ocet i sól, wymieszaj i przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
  4. Buraczki na zimę z chrzanem pasteryzuj około 15 minut. Będą doskonałym dodatkiem do klasycznego obiadu.

przepis na buraki na zimę z chrzanem
fot. Adobe Stock

Przepis na buraczki na zimę z przyprawami

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 5 goździków,
  • 5 łyżek octu,
  • 2 l wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz również upiec je w piekarniku - umyte buraki owiń folią aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
  2. Warzywa zetrzyj na tarce. Dopraw mielonym cynamonem, utłuczonymi w moździerzu goździkami, czarnym pieprzem i solą.
  3. Przygotuj zalewę - wodę zagotuj z octem i cukrem.
  4. Pokrojone buraczki przełóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą.
  5. Szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut. 

Buraki na zimę z przyprawami przepis
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe przetwory:
Zobacz, jak przygotować pomidory na zimę. Sprawdzone porady Jak zrobić domową paprykę konserwową?