Jeden z najsmaczniejszych dodatków do obiadu - buraczki na zimę w kilku wyśmienitych wersjach!

Buraki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów na zimę – sprawdź nasze przepisy!
Jeden z najsmaczniejszych dodatków do obiadu - buraczki na zimę w kilku wyśmienitych wersjach! fot. Fotolia

Buraki na zimę przygotowywane do słoików możemy zrobić na różne sposoby. Bez dodatku cukru, octu lub z aromatycznymi goździkami. Siekane, tarte lub pokrojone w talarki możemy zawekować i przechowywać przez długi czas. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe buraczki na zimno!

Buraki na zimę bez octu

Oto składniki na buraki na zimę bez octu:

  • kilogram buraków podłużnych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • ziarna pieprzu czarnego
  • średnia cebula

* Ocet spirytusowy możemy w tym przypadku zamienić również delikatniejszym i aromatyczniejszym octem jabłkowym, który podkreśli słodycz buraków.

Jak zrobić buraki na zimę bez octu?

  1. Buraki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Gotuj przez 20 minut do miękkości.
  2. Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce i przełóż do słoików.
  3. Dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Zalej roztworem z ciepłej wody i kwasku cytrynowego.
  4. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na małym ogniu. Przełóż do słoików.
  5. Wekuj w gorącej wodzie i szczelnie zamknij zakrętki.

Tak przygotowane buraki na zimę bez octu idealnie smakują jako przystawka do obiadu.

Buraki na zimę bez cukru

Oto składniki na buraki na zimę bez cukru:

  • kilogram buraków podłużnych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • marchewka
  • korzeń chrzanu
  • ocet

Jak zrobić buraki na zimę bez cukru?

  1. Buraki dokładnie umyj i oczyść pod bieżącą wodą. Następnie obierz ze skórki i gotuj przez 20 minut do miękkości.
  2. Ostudzone buraki pokrój w talarki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do słoików i zalej roztworem z octu i wody.
  3. Dopraw chrzanem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wekuj i zakręć szczelnie.

Tak przygotowane buraki na zimę możemy serwować do obiadu.

Buraki na zimę z goździkami

Oto składniki na buraki na zimę z goździkami:

  • kilogram buraków
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • goździki
  • cynamon
  • szczypta cukru
  • ocet
  • woda

Jak zrobić buraki na zimę z goździkami?

  1. Buraki umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Gotuj przez 20 minut w gorącej i osolonej wodzie.
  2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw mielonym cynamonem, goździkami, czarnym pieprzem i zielem angielskim.
  3. Na koniec zalej roztworem z octu, cukru i wody. Wekuj i szczelnie zamknij.

Tak przygotowane buraki z goździkami są idealnym dodatkiem do kanapek lub obiadu.

Sprawdź też:
Zobacz, jak przygotować pomidory na zimę. Sprawdzone porady! Jak zrobić domową paprykę konserwową? Zobacz!
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Kwasek cytrynowy to trucizna!