Pyszne buraczki na zimę bez octu lub w zalewie octowej to pyszne zimowe przetwory do słoików. Mogą być przygotowywane na różne sposoby. Bez dodatku cukru, octu lub z aromatycznymi goździkami. Siekane, tarte lub pokrojone w talarki możesz zawekować i przechowywać przez całą zimę.
Spis treści:
- Przepis na pyszne buraczki na zimę bez octu
- Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej
- Przepis na buraczki na zimę z chrzanem
- Przepis na buraczki na zimę z przyprawami
Przepis na pyszne buraczki na zimę bez octu
Jeśli chcesz zrobić pyszne buraczki na zimę bez octu, możesz wykorzystać solankę zamiast octowej zalewy. Smak gotowych buraczków będzie doskonały.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 2 l wody,
- 5 łyżek soli niejodowanej.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki dopiero po ugotowaniu.
- Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój na plastry i przełóż do słoików, ciasno układając.
- Do każdego słoika włóż liść laurowy i po 2-3 ziarna ziela angielskiego.
-
Zagotuj wodę z solą i wrzącą zalewą, zalej buraki zostawiając około 3 cm wolnego miejsca do brzegów słoika.
-
Słoiki z buraczkami na zimę szczelnie zamknij i pasteryzuj około 30 minut.
fot. Pyszne buraczki na zimę bez octu/Adobe Stock, dolphy_tv
Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej to jeden z najpopularniejszych przepisów na zimową surówkę. Pasuje do mięsnych dań obiadowych, ale także sprawdza się jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 2 l wody,
- 100 ml octu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- ziarna czarnego pieprzu,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj zalewę - wodę wymieszaj z octem, solą i cukrem.
- Buraczki przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków razem z kilkoma ziarnami pieprzu, ziela i liściem laurowym i zalej je gorącą zalewą.
- Buraczki w słoikach na zimę pasteryzuj około 20 minut i zostaw do ostygnięcia.
fot. Pyszne buraczki na zimę w zalewie octowej/Adobe Stock, spline_x
Przepis na buraczki na zimę z chrzanem
Buraczki na zimę z dodatkiem chrzanu to ciekawa propozycja, która idealnie sprawdza się jesienią i zimą. Słodki smak buraczków i ostra nuta chrzanu to świetne połączenie.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 5 łyżek octu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki tartego chrzanu,
- 4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Buraczki ugotuj razem ze skórką w osolonej wodzie.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do buraczków dodaj tarty chrzan, cukier, ocet i sól, wymieszaj i przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
- Buraczki na zimę z chrzanem pasteryzuj około 15 minut. Będą doskonałym dodatkiem do klasycznego obiadu.
fot. Pyszne buraczki na zimę z chrzanem/Adobe Stock, Veronika Idiyat
Przepis na buraczki na zimę z przyprawami
Jeśli chcesz dodać odrobinę oryginalnego wyrazu swoim przetworom, wypróbuj ten przepis na pyszne buraczki na zimę z korzennymi przyprawami. W ten sposób stworzysz ciekawy dodatek do potraw i zaskoczysz wszystkich domowników.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 5 goździków,
- 5 łyżek octu,
- 2 l wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz również upiec je w piekarniku - umyte buraki owiń folią aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
- Warzywa zetrzyj na tarce. Dopraw mielonym cynamonem, utłuczonymi w moździerzu goździkami, czarnym pieprzem i solą.
- Przygotuj zalewę - wodę zagotuj z octem i cukrem.
- Pokrojone buraczki przełóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą.
- Szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut.
fot. Pyszne buraczki na zimę z przyprawami/Adobe Stock, marysckin
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.08.2022.
Czytaj także:
Przetwory z bobu
Ogórki po kozacku
Przetwory z marchewki