Buraczki na zimę do słoików mogą być przygotowywane na różne sposoby. Bez dodatku cukru, octu lub z aromatycznymi goździkami. Siekane, tarte lub pokrojone w talarki możesz zawekować i przechowywać przez całą zimę.
Spis treści:
- Przepis na buraczki na zimę bez octu
- Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej
- Przepis na buraczki na zimę z chrzanem
- Przepis na buraczki na zimę z przyprawami
Przepis na buraczki na zimę bez octu (w solance)
Składniki:
- 2 kg buraków,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 2 l wody,
- 5 łyżek soli niejodowanej.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki dopiero po ugotowaniu.
- Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój na plastry i przełóż do słoików ciasno układając.
- Do każdego słoika włóż liść laurowy i po 2-3 ziarna ziela angielskiego.
-
Zagotuj wodę z solą i wrzącą zalewą, zalej buraki zostawiając około 3 cm wolnego miejsca do brzegów słoika.
-
Słoiki z buraczkami na zimę szczelnie zamknij i pasteryzuj około 30 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na buraczki na zimę w zalewie octowej
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 2 l wody,
- 100 ml octu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- ziarna czarnego pieprzu,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj zalewę - wodę wymieszaj z octem, solą i cukrem.
- Buraczki przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków razem z kilkoma ziarnami pieprzu, ziela i liściem laurowym i zalej je gorącą zalewą.
- Buraczki w słoikach na zimę pasteryzuj około 20 minut i zostaw do ostygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na buraczki na zimę z chrzanem
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 5 łyżek octu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki tartego chrzanu,
- 4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Buraczki ugotuj razem ze skórką w osolonej wodzie.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do buraczków dodaj tarty chrzan, cukier, ocet i sól, wymieszaj i przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
- Buraczki na zimę z chrzanem pasteryzuj około 15 minut. Będą doskonałym dodatkiem do klasycznego obiadu.
fot. Adobe Stock
Przepis na buraczki na zimę z przyprawami
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 5 goździków,
- 5 łyżek octu,
- 2 l wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz również upiec je w piekarniku - umyte buraki owiń folią aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
- Warzywa zetrzyj na tarce. Dopraw mielonym cynamonem, utłuczonymi w moździerzu goździkami, czarnym pieprzem i solą.
- Przygotuj zalewę - wodę zagotuj z octem i cukrem.
- Pokrojone buraczki przełóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą.
- Szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na domowe przetwory:
Zobacz, jak przygotować pomidory na zimę. Sprawdzone porady Jak zrobić domową paprykę konserwową?