buraki na zimę fot. Fotolia

Buraki na zimę zetrzyj na tarce i zawekuj w słoiki z zalewą

Buraki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz doprawić je jabłkiem i goździkami na słodko.
Sylwia Kazimierczuk / 10.10.2019 12:32
buraki na zimę fot. Fotolia

Buraki przygotowywane do słoików możemy zrobić na różne sposoby. Bez dodatku cukru, octu lub z aromatycznymi goździkami. Siekane, tarte lub pokrojone w talarki możemy zawekować i przechowywać przez długi czas. 

Spis treści:

  1. Buraki na zimę bez octu
  2. Bez cukru
  3. Z goździkami i jabłkami

Buraki na zimę bez octu

Składniki:

  • kilogram buraków podłużnych,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • ziarna pieprzu czarnego,
  • średnia cebula.

* Ocet spirytusowy możemy w tym przypadku zamienić również delikatniejszym i aromatyczniejszym octem jabłkowym, który podkreśli słodycz buraków.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Gotuj przez 20 minut do miękkości.
  2. Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce i przełóż do słoików.
  3. Dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Zalej roztworem z ciepłej wody i kwasku cytrynowego.
  4. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na małym ogniu. Przełóż do słoików.
  5. Wekuj w gorącej wodzie i szczelnie zamknij zakrętki.

Buraki na zimę bez octu
fot. Adobe Stock

Buraki na zimę bez cukru

Składniki:

  • kilogram buraków podłużnych,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • marchewka,
  • korzeń chrzanu,
  • ocet.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyj i oczyść pod bieżącą wodą. Następnie obierz ze skórki i gotuj przez 20 minut do miękkości.
  2. Ostudzone buraki pokrój w talarki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do słoików i zalej roztworem z octu i wody.
  3. Dopraw chrzanem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wekuj i zakręć szczelnie.

Z goździkami i jabłkami

Składniki:

  • kilogram buraków,
  • 2 jabłka,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,
  • goździki,
  • cynamon,
  • szczypta cukru,
  • ocet,
  • woda.

Buraki na zimę z goździkami
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Gotuj przez 20 minut w gorącej i osolonej wodzie.
  2. Zetrzyj na tarce z jabłkami. Dopraw mielonym cynamonem, goździkami, czarnym pieprzem i zielem angielskim.
  3. Na koniec zalej roztworem z octu, cukru i wody. Wekuj i szczelnie zamknij.

Sprawdź też:
Zobacz, jak przygotować pomidory na zimę. Sprawdzone porady Jak zrobić domową paprykę konserwową?
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/02.11.2017 17:56
Kwasek cytrynowy to trucizna!