pikle z ogórków fot. Adobe Stock

Pikle z ogórków - sprawdzony przepis na pyszne przetwory

Pikle z ogórków mają ten atut, że można przygotowywać je również z przerośniętych okazów - korniszony i kiszone najlepiej przyrządzać z małych ogórków. Ogórki na pikle możesz pokroić w paski, słupki lub plasterki.
Weronika Kwaśniak / 06.07.2020 13:30
pikle z ogórków fot. Adobe Stock

Jeśli małe, zgrabne ogórki zostały już spożytkowane do przepisu na korniszony i do kiszenia, albo po prostu wylądowały w sałatce - wykorzystaj duże ogórki. Przerośnięte okazy wciąż są doskonałe na pikle z ogórków, więc nic się nie zmarnuje. Inna nazwa pikli z ogórków to ogórki po żydowsku.

Według kalendarza przetworów domowych, pikle z ogórków najlepiej przygotowywać w lipcu i sierpniu.

Przepis na pikle z ogórków

Na pikle z ogórków według naszego przepisu, przygotuj 12 słoików o pojemności 0,5 l.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 12 porcji kopru (z kwiatami),
  • 24 ząbki czosnku,
  • 2 laski chrzanu,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • garść gorczycy,
  • pieprz kolorowy ziarnisty.

Zalewa:

  • 5 szklanek wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 6 łyżeczek cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1 duża cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz.
  2. Pokrój wzdłuż na ćwiartki (albo według uznania w inny sposób, np. na plasterki), usuń nasiona.
  3. Chrzan wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie słupki.
  4. Przygotuj zalewę do pikli z ogórków - wodę z octem, miodem, cukrem, cebulą pokrojoną w piórka i solą zagotuj (gotuj przez 10 minut).
  5. W słoikach ułóż po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 1 sztuce ziela angielskiego, pieprz i gorczycę.
  6. Ciasno poukładaj ćwiartki ogórków, w środek włóż kwiat kopru.

  1. Warzywa w słoikach zalej zalewą do pełna, zakręć i włóż do dużego garnka.
  2. Do garnka ze słoikami wlej wodę do wysokości 3/4 słoików z piklami z ogórków, gotuj przez około 10 minut.
  3. Wyjmij słoiki z piklami z ogórków, ustaw do góry dnem na kilka dni, następnie ustaw w docelowym miejscu.
  4. Pikle z ogórków można jeść już po kilku dniach, warto jednak zostawić chociaż kilka słoików na zimę.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.08.2014 na zlecenie Edipresse przez redakcję zdrowie.wieszjak.pl

Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Ketchup z pomidorów
Buraczki z papryką na zimę
Cukinia marynowana
Ogórki kiszone
Ketchup z cukinii

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/17.08.2015 11:02
a.fkjsdtnghjwgtdkjnh,ktjjjjjjjjjjjg,bfmnbgfh.kts fmc,hsdjkggggggggggggggbęh.kjehejhms.hjku6idjbg,jnebhjfmds,nfskjh,udhbfmn,ghekghefjgreykghdfmhhhgewhrfmhyfgtemrhfydgbhregasrfvyhgetydgrvefhdgtgeyvhdfgbsyfehdfy3hwggsryehdsjge.