Jeśli małe, zgrabne ogórki zostały już spożytkowane do przepisu na korniszony i do kiszenia, albo po prostu wylądowały w sałatce - wykorzystaj duże ogórki. Przerośnięte okazy wciąż są doskonałe na pikle z ogórków, więc nic się nie zmarnuje. Inna nazwa pikli z ogórków to ogórki po żydowsku.
Według kalendarza przetworów domowych, pikle z ogórków najlepiej przygotowywać w lipcu i sierpniu.
Spis treści:
Jak zrobić zalewę do pikli z ogórków?
Aby przygotować zalewę octową do ogórków, która idealnie podkreśli smak pikli, potrzebujesz kilku składników, które następnie połączysz w aromatyczny płyn.
Składniki:
- 5 szklanek wody,
- 2 szklanki octu,
- 6 łyżeczek cukru,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżeczki soli,
- 1 duża cebula.
Sposób przygotowania:
- Zalewę zacznij robić dopiero po przygotowaniu ogórków.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej, często mieszając.
- Składniki muszą się dobrze połączyć, a cebula lekko zmięknąć.
- Zalewę wlej do słoika z ogórkami, póki jest jeszcze bardzo ciepła, ale nie gorąca.
fot. Pikle: przepis na zalewę/iStock, arlutz73
Przepis na pikle z ogórków
Na pikle z ogórków przygotuj 12 słoików o pojemności 0,5 l. Pamiętaj, aby dobrze wyparzyć słoiki i osuszyć je, aby były czyste. Nakrętki powinny być nowe, dzięki temu słoiki mocno się zamkną podczas pasteryzacji. Ogórki na pikle możesz przygotować w całości albo pokroić w plasterki.
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 12 porcji kopru (z kwiatami),
- 24 ząbki czosnku,
- 2 laski chrzanu,
- 12 ziaren ziela angielskiego,
- garść gorczycy,
- pieprz kolorowy ziarnisty.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i obierz.
- Pokrój wzdłuż na ćwiartki (albo według uznania w inny sposób, np. na plasterki), usuń nasiona.
- Chrzan wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Przygotuj zalewę.
- W słoikach ułóż po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 1 sztuce ziela angielskiego, pieprz i gorczycę.
- Ciasno poukładaj ćwiartki ogórków, w środek włóż kwiat kopru.
- Warzywa w słoikach zalej zalewą do pełna, zakręć i włóż do dużego garnka.
- Do garnka ze słoikami wlej wodę do wysokości 3/4 słoików z piklami z ogórków, gotuj przez około 10 minut.
- Wyjmij słoiki z piklami z ogórków, ustaw do góry dnem na kilka dni, następnie ustaw w docelowym miejscu.
- Pikle z ogórków można jeść już po kilku dniach, warto jednak zostawić chociaż kilka słoików na zimę.
fot. Jak zrobić pikle z ogórków/iStock, Milena Khosroshvili
Czy ogórki na pikle trzeba obierać?
Jeśli masz dużo przerośniętych ogórków, możesz je obrać przed piklowaniem, a potem pokroić w dość grube słupki. Małe okazy albo te, które chcesz pokroić w plasterki, nie wymagają obierania. Musisz je jedynie bardzo dobrze wyszorować i usunąć ogonki, jeśli zostały.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.08.2014 na zlecenie Edipresse przez redakcję zdrowie.wieszjak.pl
Czytaj także:
Kiedy zbierać ogórki?
Ogórki kanapkowe
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?