Pikle z ogórków: przepis na pyszne ogórki do słoików. Czy trzeba obierać ogórki na pikle?

pikle przepis fot. Adobe Stock, Sun_apple
Pikle z ogórków mają ten atut, że można przygotowywać je również z przerośniętych okazów - korniszony i kiszone najlepiej przyrządzać z małych ogórków. Ogórki na pikle możesz pokroić w paski, słupki lub plasterki. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Zobacz, jak zrobić pyszne pikle w zalewie octowej.
Weronika Kwaśniak / 11.08.2023 09:15
pikle przepis fot. Adobe Stock, Sun_apple

Jeśli małe, zgrabne ogórki zostały już spożytkowane do przepisu na korniszony i do kiszenia, albo po prostu wylądowały w sałatce - wykorzystaj duże ogórki. Przerośnięte okazy wciąż są doskonałe na pikle z ogórków, więc nic się nie zmarnuje. Inna nazwa pikli z ogórków to ogórki po żydowsku.

Według kalendarza przetworów domowych, pikle z ogórków najlepiej przygotowywać w lipcu i sierpniu.

Spis treści:

  1. Jak zrobić zalewę do pikli?
  2. Przepis na pikle z ogórków
  3. Czy ogórki na pikle trzeba obierać?

Jak zrobić zalewę do pikli z ogórków?

Aby przygotować zalewę octową do ogórków, która idealnie podkreśli smak pikli, potrzebujesz kilku składników, które następnie połączysz w aromatyczny płyn.

Składniki:

  • 5 szklanek wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 6 łyżeczek cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1 duża cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Zalewę zacznij robić dopiero po przygotowaniu ogórków.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej, często mieszając.
  4. Składniki muszą się dobrze połączyć, a cebula lekko zmięknąć.
  5. Zalewę wlej do słoika z ogórkami, póki jest jeszcze bardzo ciepła, ale nie gorąca.

czy ogórki na pikle trzeba obierać

fot. Pikle: przepis na zalewę/iStock, arlutz73

Przepis na pikle z ogórków

Na pikle z ogórków przygotuj 12 słoików o pojemności 0,5 l. Pamiętaj, aby dobrze wyparzyć słoiki i osuszyć je, aby były czyste. Nakrętki powinny być nowe, dzięki temu słoiki mocno się zamkną podczas pasteryzacji. Ogórki na pikle możesz przygotować w całości albo pokroić w plasterki.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 12 porcji kopru (z kwiatami),
  • 24 ząbki czosnku,
  • 2 laski chrzanu,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • garść gorczycy,
  • pieprz kolorowy ziarnisty.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz.
  2. Pokrój wzdłuż na ćwiartki (albo według uznania w inny sposób, np. na plasterki), usuń nasiona.
  3. Chrzan wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie słupki.
  4. Przygotuj zalewę.
  5. W słoikach ułóż po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 1 sztuce ziela angielskiego, pieprz i gorczycę.
  6. Ciasno poukładaj ćwiartki ogórków, w środek włóż kwiat kopru.
  7. Warzywa w słoikach zalej zalewą do pełna, zakręć i włóż do dużego garnka.
  8. Do garnka ze słoikami wlej wodę do wysokości 3/4 słoików z piklami z ogórków, gotuj przez około 10 minut.
  9. Wyjmij słoiki z piklami z ogórków, ustaw do góry dnem na kilka dni, następnie ustaw w docelowym miejscu.
  10. Pikle z ogórków można jeść już po kilku dniach, warto jednak zostawić chociaż kilka słoików na zimę.

pikle z ogórków

fot. Jak zrobić pikle z ogórków/iStock, Milena Khosroshvili

Czy ogórki na pikle trzeba obierać?

Jeśli masz dużo przerośniętych ogórków, możesz je obrać przed piklowaniem, a potem pokroić w dość grube słupki. Małe okazy albo te, które chcesz pokroić w plasterki, nie wymagają obierania. Musisz je jedynie bardzo dobrze wyszorować i usunąć ogonki, jeśli zostały.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.08.2014 na zlecenie Edipresse przez redakcję zdrowie.wieszjak.pl

Czytaj także:
Kiedy zbierać ogórki?
Ogórki kanapkowe
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Redakcja poleca

REKLAMA