Pikle z ogórków: przepis na pyszne ogórki do słoików. Czy trzeba obierać ogórki na pikle?
Pikle z ogórków mają ten atut, że można przygotowywać je również z przerośniętych okazów - korniszony i kiszone najlepiej przyrządzać z małych ogórków. Ogórki na pikle możesz pokroić w paski, słupki lub plasterki. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Zobacz, jak zrobić pyszne pikle w zalewie octowej.

- Weronika Kwaśniak
Jeśli małe, zgrabne ogórki zostały już spożytkowane do przepisu na korniszony i do kiszenia, albo po prostu wylądowały w sałatce - wykorzystaj duże ogórki. Przerośnięte okazy wciąż są doskonałe na pikle z ogórków, więc nic się nie zmarnuje. Inna nazwa pikli z ogórków to ogórki po żydowsku.
Według kalendarza przetworów domowych, pikle z ogórków najlepiej przygotowywać w lipcu i sierpniu.
Spis treści:
Jak zrobić zalewę do pikli z ogórków?
Aby przygotować zalewę octową do ogórków, która idealnie podkreśli smak pikli, potrzebujesz kilku składników, które następnie połączysz w aromatyczny płyn.
Składniki:
- 5 szklanek wody,
- 2 szklanki octu,
- 6 łyżeczek cukru,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżeczki soli,
- 1 duża cebula.
Sposób przygotowania:
- Zalewę zacznij robić dopiero po przygotowaniu ogórków.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej, często mieszając.
- Składniki muszą się dobrze połączyć, a cebula lekko zmięknąć.
- Zalewę wlej do słoika z ogórkami, póki jest jeszcze bardzo ciepła, ale nie gorąca.

Przepis na pikle z ogórków
Na pikle z ogórków przygotuj 12 słoików o pojemności 0,5 l. Pamiętaj, aby dobrze wyparzyć słoiki i osuszyć je, aby były czyste. Nakrętki powinny być nowe, dzięki temu słoiki mocno się zamkną podczas pasteryzacji. Ogórki na pikle możesz przygotować w całości albo pokroić w plasterki.
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 12 porcji kopru (z kwiatami),
- 24 ząbki czosnku,
- 2 laski chrzanu,
- 12 ziaren ziela angielskiego,
- garść gorczycy,
- pieprz kolorowy ziarnisty.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i obierz.
- Pokrój wzdłuż na ćwiartki (albo według uznania w inny sposób, np. na plasterki), usuń nasiona.
- Chrzan wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Przygotuj zalewę.
- W słoikach ułóż po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 1 sztuce ziela angielskiego, pieprz i gorczycę.
- Ciasno poukładaj ćwiartki ogórków, w środek włóż kwiat kopru.
- Warzywa w słoikach zalej zalewą do pełna, zakręć i włóż do dużego garnka.
- Do garnka ze słoikami wlej wodę do wysokości 3/4 słoików z piklami z ogórków, gotuj przez około 10 minut.
- Wyjmij słoiki z piklami z ogórków, ustaw do góry dnem na kilka dni, następnie ustaw w docelowym miejscu.
- Pikle z ogórków można jeść już po kilku dniach, warto jednak zostawić chociaż kilka słoików na zimę.

Czy ogórki na pikle trzeba obierać?
Jeśli masz dużo przerośniętych ogórków, możesz je obrać przed piklowaniem, a potem pokroić w dość grube słupki. Małe okazy albo te, które chcesz pokroić w plasterki, nie wymagają obierania. Musisz je jedynie bardzo dobrze wyszorować i usunąć ogonki, jeśli zostały.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.08.2014 na zlecenie Edipresse przez redakcję zdrowie.wieszjak.pl
Czytaj także:
Kiedy zbierać ogórki?
Ogórki kanapkowe
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?