Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg niewielkich ogórków,
- 4 ząbki czosnku,
- korzeń chrzanu,
- koper,
- 1/4 litra octu,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki soli,
- 8 łyżek cukru,
- 8 liści laurowe,
- 20 ziaren pieprzu,
- 4 łyżeczki gorczycy,
- 20 ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Korniszony to chyba najpopularniejsze przetwory, przyrządzane z ogórków. Charakterystyczny smak zawdzięczają dużej ilości octu, dodawanej do zalewy. Oprócz chrzanu, czosnku i kopru, niektórzy wkładają do słoików z korniszonami również po kawałku marchewki.
Według kalendarza przetworów domowych, ogórki korniszony najlepiej przygotowywać w okresie od czerwca do końca sierpnia.
- Czosnek obierz, ząbki poprzekrawaj na połówki.
- Chrzan umyj, obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki.
- Koper i ogórki również dokładnie umyj.
- Na dnie każdego słoika połóż po kawałku chrzanu, czosnku i gałązki koperku.
- Do słoików powkładaj ogórki.
- Wymieszaj ocet i wodę z cukrem, solą, ziarenkami pieprzu, gorczycą, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
- Po wymieszaniu zalewę do korniszonów gotuj przez 15-20 minut.
- Zalej ogórki przygotowaną zalewą, mocno zakręć pokrywki i postaw słoiki z korniszonami do góry dnem.
Przygotuj z nami jeszcze więcej przetworów:
Jak zrobić sok z malin?
Dżem z malin
Cukinia marynowana na zimę
Ogórki kiszone
Ketchup z cukinii
Konfitura z czarnej porzeczki
Kompot z agrestu