Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg niewielkich ogórków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • koper,
  • 1/4 litra octu,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 liści laurowe,
  • 20 ziaren pieprzu,
  • 4 łyżeczki gorczycy,
  • 20 ziarenek ziela angielskiego.
Reklama
Przygotowanie:

Korniszony to chyba najpopularniejsze przetwory, przyrządzane z ogórków. Charakterystyczny smak zawdzięczają dużej ilości octu, dodawanej do zalewy. Oprócz chrzanu, czosnku i kopru, niektórzy wkładają do słoików z korniszonami również po kawałku marchewki.

Według kalendarza przetworów domowych, ogórki korniszony najlepiej przygotowywać w okresie od czerwca do końca sierpnia.

  1. Czosnek obierz, ząbki poprzekrawaj na połówki.
  2. Chrzan umyj, obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki.
  3. Koper i ogórki również dokładnie umyj.
  4. Na dnie każdego słoika połóż po kawałku chrzanu, czosnku i gałązki koperku.
  5. Do słoików powkładaj ogórki.
  6. Wymieszaj ocet i wodę z cukrem, solą, ziarenkami pieprzu, gorczycą, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
  7. Po wymieszaniu zalewę do korniszonów gotuj przez 15-20 minut.
  8. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, mocno zakręć pokrywki i postaw słoiki z korniszonami do góry dnem.
Reklama

Przygotuj z nami jeszcze więcej przetworów:
Jak zrobić sok z malin?
Dżem z malin
Cukinia marynowana na zimę
Ogórki kiszone
Ketchup z cukinii
Konfitura z czarnej porzeczki
Kompot z agrestu

Reklama
Reklama
Reklama