Sok z czarnej porzeczki, poza tym, że doceniany jest za słodko-cierpki smak, jest również niezwykle zdrowy. Polecany jest przede wszystkim osobom z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi.
Spis treści:
- Przepis na sok z czarnej porzeczki
- Przepis na sok z czarnej porzeczki z sokownika
- Przepis na sok z czarnej porzeczki bez cukru
- Właściwości soku z czarnej porzeczki
Przepis na sok z czarnej porzeczki
Do soku z czarnych porzeczek na 4 kg owoców wystarczy dosypać pół kilograma cukru. Jeśli wolisz słodsze soki, możesz tę ilość podwoić.
Składniki:
- 4 kilogramy czarnej porzeczki,
- 2 l wody,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce porzeczki oczyść z gałązek, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka.
- Owoce zalej wodą i podgrzewaj w garnku tak długo, aż zaczną pękać i puszczać sok. Nie wolno ich zagotować!
- Sok przecedź przez gazę do drugiego naczynia.
- Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, dosyp cukier i podgrzej całość na małym ogniu. Gotuj przez około godzinę.
- Sok z czarnej porzeczki przelej do wyparzonych butelek lub słoików, zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
Sok z czarnej porzeczki z sokownika (słodki)
Sok z czarnej porzeczki z sokownika można słodzić na 2 sposoby: albo wsypując cukier do owoców jeszcze w sokowniku, albo słodząc już upuszczony sok.
Składniki:
- 4 kilogramy czarnej porzeczki,
- 2 l wody,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Do dolnego garnka sokownika wlej wodę.
- Porzeczki pozbaw gałązek i umyj. Owoce przełóż do górnego naczynia sokownika i zasyp cukrem. Całość wymieszaj i włącz gaz.
- Po 30 minutach gotowania za pomocą rurki, do osobnego garnka zacznij upuszczać sok stale mieszając.
- Gdy w garnku będą już same skórki z owoców, wyłącz gaz.
- Sok z czarnych porzeczek zagotuj i jeszcze gorący przelej do wyparzonych butelek lub słoików.
- Pasteryzuj około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Sok z czarnej porzeczki bez cukru
Składniki:
- 4 kilogramy czarnej porzeczki,
- 1,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce porzeczki oczyść z gałązek, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka.
- Owoce zalej wodą i podgrzewaj w garnku tak długo, aż puszczą sok. Pamiętaj, by ich nie zagotować.
- Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż sok wystygnie.
- Sok z czarnych porzeczek przefiltruj przez sitko lub gazę.
- Przelej sok z czarnej porzeczki do wyparzonych słoików lub butelek i zakręć.
- Pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do wystygnięcia.
Właściwości soku z czarnej porzeczki
Sok z czarnej porzeczki jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem i na diecie obniżającej poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Skutecznie pomaga w zwalczaniu i zapobieganiu infekcji intymnych.
To również główne źródło antyoksydantów. Hamuje działanie wolnych rodników przyspieszających starzenie organizmu. Zapobiega też stresowi oksydacyjnemu.
W przypadku biegunki wystarczy wypić lekko rozwodniony sok z porzeczek, aby naturalnie przywrócić odpowiednią pracę jelit. Nie jest natomiast polecany w przypadku nadkwasoty i zespołu jelita drażliwego.
Więcej przepisów na domowe soki: