Owoce czerwonej porzeczki są dosyć kwaśne, dlatego często łączy się je z czarnymi lub białymi porzeczkami. Aby uzyskać gęsty dżem z czerwonej porzeczki pozbawiony pestek, trzeba owoce przetrzeć przez sito.
Jeśli kwaśny smak dżemu z czerwonej porzeczki nie jest dla ciebie wadą - dodaj mniej cukru. Jeśli chcesz te smaki zrównoważyć, na kilogram owoców daj 800 g cukru.
Czerwona porzeczka zawiera dużo pektyny, dlatego przygotowując porzeczkowy dżem nie trzeba już dodawać soku z cytryny.
Dżem z czerwonej porzeczki bez pestek
Składniki:
- 2 kg czerwonej porzeczki,
- 1,6 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Czerwoną porzeczkę dokładnie oczyść, umyj i odcedź.
- Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
- Zawartość garnka przecedź przez sito i przecieraj tak, by owoce wpadły do uzyskanego soku, a pestki zostały na sicie.
- Zawartość garnka ponownie nastaw na wolnym ogniu, gotuj mieszając, by masa nie przywierała do dna. Kiedy dżem z czerwonej porzeczki uzyska pożądaną gęstość, przełóż go do wyparzonych słoiczków i ustaw do góry dnem. Dżem porzeczkowy jeszcze trochę zgęstnieje, kiedy będzie stygł.
Jeśli tak przygotowany dżem z czerwonej porzeczki chcesz przechowywać przez kilka lat, dodatkowo pasteryzuj słoiki przez kilka minut we wrzącej wodzie.
Dżem z czerwonej porzeczki z cynamonem
Składniki:
- 3 kg czerwonej porzeczki,
- 1 kg cukru,
- 1 łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Czerwone porzeczki umyj, oczyść z ogonków i listków i przełóż do garnka. Zasyp cukrem, dodaj mielony cynamon.
- Gotuj owoce z cukrem i cynamonem na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Uzyskaną masę przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i ustaw słoiki z dżemem z czerwonej porzeczki do góry dnem.
Dżem z czerwonej i czarnej porzeczki
Składniki:
- 1,5 kg czerwonej porzeczki,
- 1,5 kg czarnej porzeczki,
- 2,5 kg cukru,
- 2 laski wanilii.
Sposób przygotowania:
- Czarną i czerwoną porzeczkę umyj, oczyść i przecedź.
- Przełóż owoce do dużego garnka, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
- Kiedy owoce puszczą sok i się rozpadną, laskę wanilii natnij wzdłuż i wydrąż nasionka. Dodaj je do masy owocowej.
- Ponownie podgrzewaj często mieszając, by nadmiar płynu odparował, a dżem z porzeczki zgęstniał.
- Gotowy dżem porzeczkowy przełóż do słoików, zakręć i ustaw do góry dnem.
Zobacz też inne przepisy na porzeczki:
3 sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami Nalewka z czarnej porzeczki jeszcze nigdy nie była tak prosta