dżem z czerwonej porzeczki fot. Adobe Stock

Dżem z czerwonej porzeczki: 3 sprawdzone przepisy

Aby zrobić dżem z czerwonej porzeczki, wystarczą świeże owoce i cukier, ale porzeczkowy dżem dobrze smakuje też z dodatkiem przypraw korzennych. Na każdy kilogram czerwonej porzeczki daj 800 g cukru.
/ 06.07.2020 06:50
dżem z czerwonej porzeczki fot. Adobe Stock

Owoce czerwonej porzeczki są dosyć kwaśne, dlatego często łączy się je z czarnymi lub białymi porzeczkami. Aby uzyskać gęsty dżem z czerwonej porzeczki pozbawiony pestek, trzeba owoce przetrzeć przez sito.

Jeśli kwaśny smak dżemu z czerwonej porzeczki nie jest dla ciebie wadą - dodaj mniej cukru. Jeśli chcesz te smaki zrównoważyć, na kilogram owoców daj 800 g cukru.

Czerwona porzeczka zawiera dużo pektyny, dlatego przygotowując porzeczkowy dżem nie trzeba już dodawać soku z cytryny.

Dżem z czerwonej porzeczki bez pestek

Składniki:

  • 2 kg czerwonej porzeczki,
  • 1,6 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną porzeczkę dokładnie oczyść, umyj i odcedź.
  2. Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  3. Zawartość garnka przecedź przez sito i przecieraj tak, by owoce wpadły do uzyskanego soku, a pestki zostały na sicie.
  4. Zawartość garnka ponownie nastaw na wolnym ogniu, gotuj mieszając, by masa nie przywierała do dna. Kiedy dżem z czerwonej porzeczki uzyska pożądaną gęstość, przełóż go do wyparzonych słoiczków i ustaw do góry dnem. Dżem porzeczkowy jeszcze trochę zgęstnieje, kiedy będzie stygł.

Jeśli tak przygotowany dżem z czerwonej porzeczki chcesz przechowywać przez kilka lat, dodatkowo pasteryzuj słoiki przez kilka minut we wrzącej wodzie.

Dżem z czerwonej porzeczki z cynamonem

Składniki:

  • 3 kg czerwonej porzeczki,
  • 1 kg cukru,
  • 1 łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Czerwone porzeczki umyj, oczyść z ogonków i listków i przełóż do garnka. Zasyp cukrem, dodaj mielony cynamon.
  2. Gotuj owoce z cukrem i cynamonem na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  3. Uzyskaną masę przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i ustaw słoiki z dżemem z czerwonej porzeczki do góry dnem.

Dżem z czerwonej i czarnej porzeczki

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki,
  • 1,5 kg czarnej porzeczki,
  • 2,5 kg cukru,
  • 2 laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Czarną i czerwoną porzeczkę umyj, oczyść i przecedź.
  2. Przełóż owoce do dużego garnka, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  3. Kiedy owoce puszczą sok i się rozpadną, laskę wanilii natnij wzdłuż i wydrąż nasionka. Dodaj je do masy owocowej.
  4. Ponownie podgrzewaj często mieszając, by nadmiar płynu odparował, a dżem z porzeczki zgęstniał.
  5. Gotowy dżem porzeczkowy przełóż do słoików, zakręć i ustaw do góry dnem.

Zobacz też inne przepisy na porzeczki:
3 sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami Nalewka z czarnej porzeczki jeszcze nigdy nie była tak prosta
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)