dżem fot. Fotolia

3 pomysły na dżem dyniowo-jabłkowy. Wybierz swój ulubiony!

Dynia i jabłko to idealny duet. Sprawdź, jak smakują słodkie przetwory na ich bazie!
Robert Grotkowski / 11.10.2018 14:44
dżem fot. Fotolia

Na dżem możesz wykorzystać dynię zwyczajną – tę największą i najbardziej popularną, a w związku z tym najtańszą. Ma ona dość zwarty miąższ, jednak odpowiednio przyrządzona, staje się miękka i delikatna. Dobra też będzie na dżem oczywiście dynia hokkaido lub muszkatołowa. Najlepiej wypróbuj różne odmiany i sprawdź, która najbardziej ci odpowiada.

 

Poniżej 3 przepisy na słodkie przetwory z dyni i jabłek – dżem, konfiturę i marmoladę. Polecamy ci też nasze świetne przepisy na dżemy z dyni.

 

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek, np. boskoop
  • 1/2 miąższu dyni
  • cytryna
  • 150 ml nieklarowanego soku jabłkowego
  • 2 dag świeżego imbiru
  • laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 kg cukru żelującego 2:1

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.

  2. Dynię obierz i usuń pestki.

  3. Jabłka i dynię zetrzyj na grubej tarce, natychmiast wymieszaj z sokiem z cytryny.

  4. Dodaj sok jabłkowy, zmiksuj blenderem na mus.

  5. Imbir zetrzyj na tarce.

  6. Laskę wanilii rozetnij, wyskrob miąższ.

  7. Do purée dodaj imbir, wanilię razem z laską, cynamon i cukier żelujący.

  8. Purée odstaw na 2 godziny.

  9. Następnie zagotuj, gotuj na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje.

  10. Wyjmij laskę wanilii, gorący dżem nałóż od razu do wyparzonych słoików.

  11. Od razu zakręć, odwróć do góry dnem, odstaw do ostudzenia.

Konfitura dyniowo-jabłkowa

Składniki:

  • 70 dag miąższu dyni
  • 30 dag jabłek
  • 400 ml soku jabłkowego nieklarowanego
  • 1 kg cukru
  • sok i miąższ z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Miąższ dyni pokrój w małą kostkę.

  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki.

  3. Ugotuj do miękkości z sokiem jabłkowym i niewielką ilością wody.

  4. Przestudź i zmiksuj ręcznym blenderem na mus.

  5. Mus gotuj ok. 20 minut z cukrem i sokiem oraz miąższem z pomarańczy.

  6. Gorącą konfiturę nałóż do wyparzonych słoików.

  7. Dokładnie zakręć, odstaw, ostudź.

Marmolada dyniowa z sokiem jabłkowym

Składniki:

  • 700 ml nieklarowanego ekologicznego soku jabłkowego lub soku świeżo wyciśniętego z jabłek
  • 30 dag ugotowanego i zmiksowanego miąższu dyni
  • 50 dag cukru żelującego 2:1

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki włóż do garnka, zagotuj, gotuj powoli, zbierając łyżką wazową pianę. Stosuj się przy tym do wskazówek na opakowaniu cukru żelującego.

  2. Garnek zdejmij z ognia, jeszcze gorącą marmoladę nałóż do przygotowanych słoików, zamknij.

  3. Słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na ok. 30 minut na bawełnianą ściereczkę.

Czytaj też:

Morelowy dżem z dynią Zobacz, co zrobić z dyni! 68 pomysłów na różne dania!

 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)