Dżem z dyni i jabłek pasuje nie tylko do kanapek czy naleśników lub pancakesów, ale również jako dodatkowa warstwa w przekładanych ciastach.
Dżem z dyni i jabłek
Składniki:
- 1/2 kg jabłek,
- 1/2 miąższu dyni,
- cytryna,
- 150 ml nieklarowanego soku jabłkowego,
- 2 dag świeżego imbiru,
- laska wanilii,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 kg cukru żelującego 2:1.
Sposób przygotowania:
-
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.
-
Dynię obierz i usuń pestki.
-
Jabłka i dynię zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
-
Dodaj sok jabłkowy, zmiksuj blenderem na mus.
-
Imbir zetrzyj na tarce.
-
Laskę wanilii rozetnij, wyskrob miąższ.
-
Teraz do dżemu z dyni i jabłek dodaj imbir, wanilię razem z laską, cynamon i cukier żelujący.
-
Całość odstaw na 2 godziny.
-
Następnie zagotuj, gotuj na małym ogniu, aż dżem z dyni i jabłek zgęstnieje.
-
Wyjmij laskę wanilii, gorący dżem nałóż od razu do wyparzonych słoików.
-
Szybko zakręć, odwróć do góry dnem, odstaw do ostudzenia.
fot. Adobe Stock
Konfitura dyniowo-jabłkowa
Składniki:
- 70 dag miąższu dyni,
- 30 dag jabłek,
- 400 ml soku jabłkowego nieklarowanego,
- 1 kg cukru,
- sok i miąższ z 1 pomarańczy.
Sposób przygotowania:
-
Miąższ dyni pokrój w małą kostkę.
-
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
-
Ugotuj do miękkości z sokiem jabłkowym i niewielką ilością wody.
-
Przestudź i zmiksuj ręcznym blenderem na mus.
-
Mus gotuj ok. 20 minut z cukrem i sokiem oraz miąższem z pomarańczy.
-
Gorącą konfiturę z dyni i jabłek nałóż do wyparzonych słoików.
-
Dokładnie zakręć wszystkie słoiki, odstaw, ostudź.
Marmolada dyniowa z sokiem jabłkowym
Składniki:
- 700 ml nieklarowanego ekologicznego soku jabłkowego lub soku świeżo wyciśniętego z jabłek,
- 30 dag ugotowanego i zmiksowanego miąższu dyni,
- 50 dag cukru żelującego 2:1.
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki włóż do garnka, zagotuj, gotuj powoli, zbierając łyżką wazową pianę. Stosuj się przy tym do wskazówek na opakowaniu cukru żelującego.
-
Garnek zdejmij z ognia, jeszcze gorącą marmoladę z dyni i jabłek nałóż do przygotowanych słoików, zamknij.
-
Słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na ok. 30 minut na bawełnianą ściereczkę.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.10.2018
Zobacz więcej przepisów z dynią w roli głównej: