Gofry przyrządzane na maśle z dodatkiem wiejskich jaj, zwieńczone bitą śmietaną i owocami to klasyk letnich deserów. Nie każdy jednak wie, że równie wybornie smakują na słono z pieczonym mięsem lub grillowanymi warzywami. Świetnie zastępują omlety lub tosty z dodatkiem awokado lub pomidorów. Sprawdź nasze przepisy na wyśmienite gofry na słono!
Gofry ziemniaczane
Oto składniki na gofry ziemniaczane:
- 2 ziemniaki
- szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić gofry ziemniaczane?
Ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy ze skórki. Gotujemy w gorącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę i dodajemy roztrzepane wcześniej jajka i przesianą mąkę. Dolewamy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy w gofrownicy przez około 5 minut do zarumienienia. Tak przyrządzone gofry możemy podawać z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.
Gofry z cukinii
Gofry z cukinii
Oto składniki na gofry z cukinii:
- 2 cukinie
- szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- słodka papryka w proszku
Jak zrobić gofry z cukinii?
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z wcześniej przesianą mąką i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dodajemy roztrzepane jajka. Smażymy przez około 3-4 minuty w gofrownicy na złocisty kolor. Możemy je serwować zarówno z kwaśną śmietaną, jak i startym parmezanem.
Gofry z mięsem
Gofry z mięsem
Oto składniki na gofry z mięsem:
- 3 jajka
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- mięso mielone
- średnia cebula
Jak zrobić gofry z mięsem?
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 8 minut do zbrązowienia. Dodajemy siekaną cebulę. Odstawiamy na bok. Przesianą mąkę dodajemy do roztrzepanych jajek. Dolewamy mleko. Masę na gofry smażymy przez około 5 minut na złoty kolor. Serwujemy z mięsem mielonym. Tak przygotowane gofry możemy podawać z dodatkiem posiekanej kolendry i pomidorów.
Gofry z awokado
Gofry z awokado
Oto składniki na gofry z awokado:
- szklanka mąki
- pół szklanki gęstej śmietany
- 3 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pomidor
- awokado
Jak zrobić gofry z awokado?
Przesianą mąkę łączymy z gęstą śmietaną. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiany kolor przez około 5 minut. Awokado i pomidora kroimy drobno w kostkę i mieszamy. Serwujemy na wierzch gofrów. Możemy podawać z odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtu.