GOFRY: gofry ziemniaczane, gofry z cukinii, gofry z mięsem

Gofry znane w wersji na słodko cieszą się ogromną popularnością. Zasmakuj w wersji na słono z dodatkiem mięsa lub warzyw – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 11.10.2017 15:29

Gofry przyrządzane na maśle z dodatkiem wiejskich jaj, zwieńczone bitą śmietaną i owocami to klasyk letnich deserów. Nie każdy jednak wie, że równie wybornie smakują na słono z pieczonym mięsem lub grillowanymi warzywami. Świetnie zastępują omlety lub tosty z dodatkiem awokado lub pomidorów. Sprawdź nasze przepisy na wyśmienite gofry na słono!

Gofry ziemniaczane

Oto składniki na gofry ziemniaczane:

  • 2 ziemniaki
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić gofry ziemniaczane?

Ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy ze skórki. Gotujemy w gorącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę i dodajemy roztrzepane wcześniej jajka i przesianą mąkę. Dolewamy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy w gofrownicy przez około 5 minut do zarumienienia. Tak przyrządzone gofry możemy podawać z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.

Zobacz inne przepisy na gofry

Tagi: gofry, awokado

Redakcja poleca

REKLAMA