Właściwości awokado są cenione już od wieków. Owoc może być używany nawet jako substytut masła, ponieważ łatwo go rozsmarować. Wybierz miękkie i sprężyste awokado – wtedy będziesz mieć pewność, że jest gotowe do spożycia. Aby zaś uniknąć przykrej niespodzianki w postaci ogromnej pestki, wybierz duże i lekkie awokado.
Spis treści:
Co zrobić z awokado: pasta z awokado
Pasta z awokado świetnie sprawdzi się na kanapki, jako dodatek do obiadowych dań albo jako szybki dip do chipsów, nachosów czy krojonych w paski warzyw. Awokado najbardziej lubi towarzystwo ziół, takich jak rozmaryn i tymianek, a także kremowych serków, majonezów i pomidorów.
Składniki:
- 1 mocno dojrzałe awokado,
- 1/2 pęczka świeżej bazylii,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- 5 łyżek serka śmietankowego,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie: pokrojona szalotka.
Sposób przygotowania:
- Awokado umyj i przekrój na pół, wydrąż je, wyjmując pestkę.
- Miąższ wyciągnij łyżeczką, przełóż do miseczki.
- Awokado skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wymieszaj je też z oliwą.
- Dodaj serek śmietankowy i mieszaj masę, aż konsystencja będzie jednolita.
- Czosnek i bazylię drobno posiekaj, dodaj do pasty z awokado.
- Dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Pasta z awokado gotowa!
- Jeśli chcesz podkręcić smak pasty, dodaj posiekaną szalotkę.
fot. Co zrobić z awokado: pasta/Adobe Stock, New Africa
Co zrobić z awokado: sałatka z awokado i fetą
Idealnym pomysłem na kolację lub drugie śniadanie z awokado jest przygotowanie lekkiej sałatki z dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny. Możesz wykorzystać dowolne składniki - awokado dobrze łączy się zarówno z warzywami, jak i owocami.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g czarnych oliwek,
- 100 g zielonych oliwek,
- 1/2 pęczka bazylii,
- 8 łyżek oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Awokado umyj i obierz, wyjmij miąższ i pokrój go w kosteczkę.
- Ser feta pokrój. Oliwki odsącz z zalewy, posiekaj je na plasterki.
- Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój je na połówki.
- W dużej misce umieść awokado, fetę, oliwki i pomidorki.
- Bazylię posiekaj i posyp nią sałatkę z awokado.
- Teraz w innym naczyniu przygotuj sos: oliwę zmieszaj z sokiem cytrynowym, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do dressingu.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, a następnie od razu polej nim sałatkę z awokado. Odstaw na 3-5 minut.
fot. Co zrobić z awokado: sałatka/Adobe Stock, Vasiliy
Co zrobić z awokado: przepis na awokado zapiekane z jajkiem
Awokado zapiekane z jajkiem to bardzo popularny pomysł na śniadanie, kolację czy szybką przekąskę. Dobrze sprawdzi się także podczas imprez i spotkań rodzinnych. Ten przepis uwielbiają także osoby, które regularnie trenują - akowado z jajkiem to duża dawka białka i zdrowych tłuszczy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 awokado,
- świeży szczypiorek,
- pieprz,
- tarty ser żółty,
- sól,
- papryka słodka.
Sposób przygotowania:
- Awokado umyj i przekrój na pół, ale go nie obieraj - wyjmij tylko pestkę.
- Umieść owoc w naczyniu żaroodpornym.
- Do miejsc po pestkach wbij surowe jajka. Jeśli "dziura" jest zbyt mała, możesz wydrążyć ją lekko, aby całe jajko wraz z białkiem zmieściło się w środku.
- Na jajka nałóż troszkę masła, dopraw pieprzem, solą, a także papryką.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wstaw do niego awokado z jajkiem na 15 minut.
- Upieczoną przekąskę posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
fot. Co zrobić z awokado: awokado z jajkiem/Adobe Stock, Irina Burakova
Co zrobić z awokado na słodko: mus czekoladowy
Awokado ma neutralny smak, dzięki czemu możesz przygotować z niego szybkie przekąski zarówno na słono, jak i słodko. Dobrze komponuje się z czekoladą oraz kremowymi słodkimi serkami. Gotowy mus możesz wykorzystać jako dodatek do porannej owsianki albo jako pastę kanapkową.
Składniki:
- awokado,
- łyżka miodu,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- łyżka mascarpone lub ricotty.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i zblenduj na gładki krem.
- Możesz modyfikować składniki, jeśli uznasz, że masa jest za słodka lub za bardzo kakaowa. Im więcej serka użyjesz, tym całość będzie bardziej rzadka i kremowa.
fot. Co zrobić z awokado na słodko/Adobe Stock, Mniej
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.01.2020.
Zobacz też inne pomysły na to, co zrobić z awokado: