Reklama

Jabłka to bogactwo witamin i minerałów. W okresie jesiennym króluje Szara Reneta, Papierówka czy Paulared. Idealnie smakują w tartach, szarlotkach lub z ryżem na mleku. Soczysta i aromatyczna kaczka w połączeniu z jabłkami lub gruszkami sprawdzi się na rodzinne spotkania. Zobacz i przekonaj się jak można przygotować jabłka na wiele sposobów!

Reklama

Kaczka z jabłkami

Oto składniki na kaczkę z jabłkami:

  • tuszka kaczki
  • 4 średnie jabłka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kaczkę z jabłkami?

Reklama

Kaczkę dokładnie myjemy i odcinamy nadmiar skóry. Następnie nacinamy tłuszcz. Posypujemy sola i zmielonym pieprzem. Następnie cebule siekamy na mniejsze plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy nim wierzch kaczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach Celsjusza. Tak przygotowaną kaczkę podajemy w całości lub podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki.

Reklama
Reklama
Reklama