Imbir w czterech odsłonach

Wolisz świeży, kandyzowany, marynowany czy mielony? Poznaj ich cechy i właściwości!
Weronika Kwaśniak / 16.09.2014 05:00

Imbir ma mnóstwo zalet - nie tylko rozgrzewa i zwalcza przeziębienie, ale także poprawia ukrwienie mózgu. Przyprawa ta dostępna jest w postaci świeżych, a także marynowanych, kandyzowanych oraz suszonych i sproszkowanych kłączy. Każda z tych odmian imbiru ma nieco inne zastosowanie. Sprawdź, jakie!

Imbir świeży

  • Smak: świeży, orzeźwiający i cytrusowy, a także nieco piekący i korzenny.
  • Zastosowanie: doskonały do owoców morza, ryb, a także wieprzowiny i drobiu. Niezastąpiony w daniach azjatyckich, także warzywnych. Dodawaj go do marynat, sosów, dipów i zup, a także do przetworów (np. z gruszek). Pysznym i aromatycznym napojem jest lemoniada imbirowa (plasterki imbiru gotuje się z wodą i cukrem).
  • Przechowywanie: kłącza owinięte papierowym ręcznikiem i włożone do torebki można trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Sprawdź inne porady kulinarne:

Dowiedz się więcej o pozostałych rodzajach imbiru!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)