Czy zdarza ci się przynieść do domu pomarańcze, które już na drugi dzień lekko gniją? Albo winogrona, które szybko przestają nadawać się do jedzenia? A może kupiłaś kiedyś nieświeży kalafior? Nawet jeśli nie, o pomyłkę przy wyborze warzyw i owoców naprawdę łatwo. Sprawdź nasze porady, jak wybierać te najlepsze!
10 porad, jak wybierać najlepsze warzywa i owoce
- Gdy wybierasz w sklepie arbuza, powinnaś lekko w niego postukać. Jeśli arbuz jest smaczny, usłyszysz głęboki dźwięk i poczujesz delikatne drżenie owocu!
- Potrząśnij lekko gronem winogron, które zamierzasz kupić. Jeśli będą opadać z niego owoce, to zły znak.
- Kiedy kupujesz melona, koniecznie wybierz owoc bez plam na skórce.
- Zanim kupisz truskawki, powąchaj je - przy zielonym ogonku powinnaś poczuć słodki aromat.
- Nie kupuj żółtych bananów. Ten owoc szybko dojrzewa, warto więc wybierać lekko zielonkawe banany!
- Gdy wybierasz awokado, lekko nim potrząśnij. Powinnaś "usłyszeć" pestkę.
- Przy wyborze cytryn, pomarańczy lub grejpfrutów, oceń ich wagę. Jeśli wydają się być za ciężkie w stosunku do swojej wielkości, to znaczy że trzymasz w dłoni najlepszy owoc.
- Cebula, którą kupujesz, nie powinna mieć żadnych fragmentów świeżego pędu. Nie może być też wilgotna.
- Nie kupuj ziemniaków, które mają zielonkawe plamki!
- Najlepszy kalafior to ten, który jest bardzo jędrny - nie wybieraj wiotkich warzyw.
Najlepiej więc zaufać swojemu węchowi i dotykowi - jeśli owoc ma ładny zapach, a warzywo jest jędrne, oznacza to że dokonałaś dobrego wyboru.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Zapomniane warzywa i owoce - 10 mało znanych warzyw i owoców
Kalendarium przetworów - kiedy robić przetwory
Jak uratować potrawę - 10 trików
Kalendarium przetworów - kiedy robić przetwory
Jak uratować potrawę - 10 trików