Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad

jak wybierać najlepsze warzywa i owoce, jak wybierać warzywa i owoce, jakie owoce wybierać, jakie warzywa wybierać fot. Fotolia
Dzięki tym sztuczkom już nigdy nie kupisz nieświeżych jarzyn ani owoców!
Weronika Kwaśniak / 30.07.2014 15:55
jak wybierać najlepsze warzywa i owoce, jak wybierać warzywa i owoce, jakie owoce wybierać, jakie warzywa wybierać fot. Fotolia

Czy zdarza ci się przynieść do domu pomarańcze, które już na drugi dzień lekko gniją? Albo winogrona, które szybko przestają nadawać się do jedzenia? A może kupiłaś kiedyś nieświeży kalafior? Nawet jeśli nie, o pomyłkę przy wyborze warzyw i owoców naprawdę łatwo. Sprawdź nasze porady, jak wybierać te najlepsze!

10 porad, jak wybierać najlepsze warzywa i owoce

  1. Gdy wybierasz w sklepie arbuza, powinnaś lekko w niego postukać. Jeśli arbuz jest smaczny, usłyszysz głęboki dźwięk i poczujesz delikatne drżenie owocu!
  2. Potrząśnij lekko gronem winogron, które zamierzasz kupić. Jeśli będą opadać z niego owoce, to zły znak.
  3. Kiedy kupujesz melona, koniecznie wybierz owoc bez plam na skórce.
  4. Zanim kupisz truskawki, powąchaj je - przy zielonym ogonku powinnaś poczuć słodki aromat.
  5. Nie kupuj żółtych bananów. Ten owoc szybko dojrzewa, warto więc wybierać lekko zielonkawe banany!
  6. Gdy wybierasz awokado, lekko nim potrząśnij. Powinnaś "usłyszeć" pestkę.
  7. Przy wyborze cytryn, pomarańczy lub grejpfrutów, oceń ich wagę. Jeśli wydają się być za ciężkie w stosunku do swojej wielkości, to znaczy że trzymasz w dłoni najlepszy owoc.
  8. Cebula, którą kupujesz, nie powinna mieć żadnych fragmentów świeżego pędu. Nie może być też wilgotna.
  9. Nie kupuj ziemniaków, które mają zielonkawe plamki!
  10. Najlepszy kalafior to ten, który jest bardzo jędrny - nie wybieraj wiotkich warzyw.
Ze wszystkich zasad najważniejsza jest jedna, złota reguła: najlepsze warzywa i owoce wybierzesz, kierując się własnym zmysłem węchu, wzroku i dotyku. Jeśli widzisz na skórce plamy i przebarwienia, to zły znak. Pamiętaj jednak, że plamki nie zawsze są niepokojącym objawem, ponieważ równie dobrze mogą sygnalizować, że warzywo było uprawiane bez nadmiaru szkodliwych nawozów. Jarzyny i owoce, które wyglądają jak wyjęte wprost z katalogu ogrodniczego, często są hodowane przy użyciu ogromnej ilości chemii.
Najlepiej więc zaufać swojemu węchowi i dotykowi - jeśli owoc ma ładny zapach, a warzywo jest jędrne, oznacza to że dokonałaś dobrego wyboru.

Sprawdź inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA