Sałata sałacie nierówna - istnieje wiele odmian, a każda z nich różni się wyglądem, smakiem i zastosowaniem. W naszym przeglądzie przedstawiamy 7 najpopularniejszych odmian sałaty i radzimy, jak je wykorzystywać!
Właściwości sałaty
To warzywo sprzyja naszemu zdrowiu i urodzie. Sałata wspomaga przemianę materii, wpływa na dobrą kondycję cery, zawiera przeciwutleniacze, wzmacnia odporność, a do tego jest bogata w kwas foliowy. Każdy może znaleźć coś dla siebie - nawet jeśli nie przepadasz np. za roszponką, na pewno polubisz rukolę lub sałatę rzymską.Sprawdź nasze pomysły na sałatki:
Sałatka cezar - przepis Magdy Gessler
Sałatka dietetyczna - przepis Sylwii Wiesenberg
Sałatka z makaronem - 15 przepisów
Sałatka dietetyczna - przepis Sylwii Wiesenberg
Sałatka z makaronem - 15 przepisów
Dowiedz się więcej o 7 odmianach sałaty!
1
z
7
fot. Fotolia
Odmiany sałat - sałata masłowa
Ta sałata jest bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponuje się z innymi sałatami, pomidorem, szczypiorkiem. Jest bardzo dobrą bazą sałatek i nieodzownym składnikiem kanapek.
2
z
7
fot. Fotolia
Odmiany sałat - sałata karbowana
Jej liście są bardzo pofałdowane i kruche, a ich smak jest wyrazisty. Najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami.
3
z
7
fot. Fotolia
Odmiany sałat - rukola
Jej listki są drobne i ciemnozielone, z wyglądu przypominają trochę liście mleczu, a ich smak jest wyraźny. Rukola pasuje do pomidorów, makaronów oraz pizzy.
4
z
7
fot. Fotolia
Odmiany sałat - sałata dębolistna
Sałata dębolistna ma bardzo dekoracyjne liście, którymi często ozdabia się np. półmiski na przyjęciach. Liście są słodkawe, a poza funkcją dekoracyjną najlepiej sprawdzają się w mieszankach sałat.
5
z
7
fot. Fotolia
Odmiany sałat - sałata rzymska
Sałata rzymska ma podłużne, dość luźne główki. Jej smak jest lekko słodkawy - ta sałata to świetny składnik kanapek i gołąbków.
6
z
7
fot. Fotolia
Odmiany sałat - roszponka
Roszponka ma drobne, ciemnozielone listki o lekko orzechowym posmaku. Świetnie komponuje się z serami pleśniowymi!
7
z
7
fot. Fotolia
Odmiany sałat - sałata lodowa
Sałata lodowa jest krucha i łagodna w smaku. Jej liście są bardzo trwałe, stąd ogromna popularność tej odmiany sałaty. To niezastąpiony składnik sałatek, kanapek i przekąsek.
Na podstawie tekstu Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"
Na podstawie tekstu Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"