Nasiona warzyw strączkowych to idealne źródło składników odżywczych. Dostarczają pełnowartościowego białka, dzięki czemu są ważną pozycją w menu wegetarian. Są też bogate w błonnik i sole mineralne.
5 rodzajów warzyw strączkowych
- Groch - jest bogaty w białko (około 35%), skrobię, witaminę B1, B2 i siarkę. W sprzedaży jest łuskany, w postaci żółtych połówek i niełuskany - zielone ziarna. Pierwszy bez namaczania dość szybko się rozgotowuje. Suchy trzeba moczyć i gotować około 2 godziny. Świetny do zup, na farsze.
- Ciecierzyca - zawiera do 30% białka i do 8% tłuszczu. Ma kremową barwę. W smaku jest lekko orzechowa, po ugotowaniu mączysta lecz jędrna. Namoczoną gotuje się przez mniej więcej 1-1,5 godziny. Doskonała do duszenia, zup, sałatek, na pasty, farsze.
- Soczewica - ma około 40% skrobi i 25% białka. Jest bogata w fosfor, potas i witaminy z grupy B. Czerwona nie wymaga namaczania i szybko się rozgotowuje. Jest dobra na pasty i zupy. Zieloną i brązową lepiej moczyć około 2 godziny - do sałatek, zup.
- Soja - zawiera ok. 25%, 50% białka, witaminy B1, B2, A, E i sole mineralne. Najpopularniejsza u nas ma kremową skórkę, ale występuje też czarna i zielona. Namoczoną gotuje się 2,5-3 godziny. Dobra do zup, sałatek, na pasztety, pasty.
- Fasola - ma około 20% białka i 50% węglowodanów oraz witaminy B i sole mineralne. Ma wiele odmian różniących się wielkością i kolorem. Należy moczyć ją przez noc i gotować 2 godziny. Do zup, gulaszy, sałatek.
Zobacz inne przepisy na zapiekanki:
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem - przepis
Gyros zapiekanka - przepis
Zapiekanka z dynią - przepis
Zapiekanka z kapusty i łososia - przepis
Zapiekanka z kiełbasą - przepis
Gyros zapiekanka - przepis
Zapiekanka z dynią - przepis
Zapiekanka z kapusty i łososia - przepis
Zapiekanka z kiełbasą - przepis