Odmiany cebuli - jak kroić cebulę

odmiany cebuli, jak kroić cebulę, gatunki cebuli, właściwości cebuli fot. Fotolia
Jest niedroga, smaczna i bardzo zdrowa!
Weronika Kwaśniak / 23.04.2015 06:22
odmiany cebuli, jak kroić cebulę, gatunki cebuli, właściwości cebuli fot. Fotolia

Na co dzień cebula stanowi dodatek do zup, sosów, sałatek, farszów i innych przekąsek. Może tym razem warto wykorzystać ją jako główny składnik dania? Zalet ma mnóstwo: w odróżnieniu od wielu warzyw, dobrze znosi przechowywanie, więc nadal jest równie wartościowa, jak jesienią tuż po zbiorach.

Jej cenne składniki, jak: witamina C, minerały (np. fosfor, żelazo) oraz lotne olejki wzmacniają organizm, zwłaszcza teraz na przełomie zimy i wiosny. I co najważniejsze, podana na ciepło ma łagodny, słodkawy smak, który wszystkim odpowiada. Jest niedroga, smaczna i zdrowa, a jej przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Jakie są odmiany cebuli i jak ją kroić?

6 odmian cebuli

  1. Brązowa. Zdecydowanie numer jeden w Polsce! Ostra na surowo, po sparzeniu lub podsmażeniu nabiera słodkawego posmaku. Pasuje do wszystkiego!
  2. Czerwona. Łagodna, idealna do sałatek, doskonale sprawdza się również przy dekorowaniu potraw.
  3. Biała. Zwana też czosnkową! Łagodniejsza w smaku, świetna do tatara i delikatnych sosów.
  4. Szalotka. Popularna zwłaszcza we Francji. Idealna do dań duszonych i sosów, szczególnie z dodatkiem wina.
  5. Okrągła. Mała, dobra np. do przetworów.
  6. Dymka. Surowa do sałatek, duszona i smażona w kuchni dalekowschodniej. Niestety dosyć nietrwała.

Jak kroić cebulę?

Istnieje kilka sposobów krojenia cebuli! Dowiedz się najpierw, jak uniknąć łez przy jej krojeniu: Cebulę możesz pokroić:
  • Na krążki. Można je potem podzielić na pojedyncze pierścienie! Idealne do smażenia. Cebula oddaje wtedy potrawie swój smak, a po usmażeniu pięknie się prezentuje.
  • W kostkę. Zeszkloną lub na maśle lub oleju dodajemy np. do zup i sosów. Ten sposób krojenia umożliwia maksymalne wydobycie aromatu z cebuli.
  • W piórka. To idealny sposób krojenia cebuli do sałatek oraz potraw kuchni chińskiej i innych kuchni orientalnych.
  • Starta na tarce. Oczywiście takiej z dużymi oczkami, świetnie nadaje się do farszów.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz też pomysły na dania z cebulą:

Redakcja poleca

REKLAMA