Na co dzień cebula stanowi dodatek do zup, sosów, sałatek, farszów i innych przekąsek. Może tym razem warto wykorzystać ją jako główny składnik dania? Zalet ma mnóstwo: w odróżnieniu od wielu warzyw, dobrze znosi przechowywanie, więc nadal jest równie wartościowa, jak jesienią tuż po zbiorach.
Jej cenne składniki, jak: witamina C, minerały (np. fosfor, żelazo) oraz lotne olejki wzmacniają organizm, zwłaszcza teraz na przełomie zimy i wiosny. I co najważniejsze, podana na ciepło ma łagodny, słodkawy smak, który wszystkim odpowiada. Jest niedroga, smaczna i zdrowa, a jej przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Jakie są odmiany cebuli i jak ją kroić?
6 odmian cebuli
- Brązowa. Zdecydowanie numer jeden w Polsce! Ostra na surowo, po sparzeniu lub podsmażeniu nabiera słodkawego posmaku. Pasuje do wszystkiego!
- Czerwona. Łagodna, idealna do sałatek, doskonale sprawdza się również przy dekorowaniu potraw.
- Biała. Zwana też czosnkową! Łagodniejsza w smaku, świetna do tatara i delikatnych sosów.
- Szalotka. Popularna zwłaszcza we Francji. Idealna do dań duszonych i sosów, szczególnie z dodatkiem wina.
- Okrągła. Mała, dobra np. do przetworów.
- Dymka. Surowa do sałatek, duszona i smażona w kuchni dalekowschodniej. Niestety dosyć nietrwała.
Jak kroić cebulę?
Istnieje kilka sposobów krojenia cebuli! Dowiedz się najpierw, jak uniknąć łez przy jej krojeniu: Cebulę możesz pokroić:- Na krążki. Można je potem podzielić na pojedyncze pierścienie! Idealne do smażenia. Cebula oddaje wtedy potrawie swój smak, a po usmażeniu pięknie się prezentuje.
- W kostkę. Zeszkloną lub na maśle lub oleju dodajemy np. do zup i sosów. Ten sposób krojenia umożliwia maksymalne wydobycie aromatu z cebuli.
- W piórka. To idealny sposób krojenia cebuli do sałatek oraz potraw kuchni chińskiej i innych kuchni orientalnych.
- Starta na tarce. Oczywiście takiej z dużymi oczkami, świetnie nadaje się do farszów.
Zobacz też pomysły na dania z cebulą:
Cebula nadziewana soczewicą - przepis
Konfitury z cebuli - przepis
Zupa cebulowa z grzankami - przepis
Tarta cebulowo-serowa - przepis
Krążki cebulowe - przepis
Chleb cebulowy - przepis