Poznaj rodzaje tej szlachetnej przyprawy, sposoby jej pozyskiwania, dzielące je różnice i możliwe zastosowania w kuchni. Wszystkie gatunki pieprzu to owoce tej samej rośliny. Trudno w to czasami uwierzyć, tak wiele je dzieli! Warto więc lepiej im się przyjrzeć. Dowiedz się więcej na temat 4 kolorów pieprzu!
1. Pieprz czarny
Jego ziarna mają najostrzejszy aromat ze wszystkich rodzajów pieprzu. Owoce zbiera się, zanim zdążą dojrzeć, po czym suszy na słońcu, a także poddaje fermentacji. Podczas tych procesów uwalnia się enzym, który zmienia barwę otoczki z ciemnobrązowej na kruczoczarną.Wewnątrz znajduje się jaśniejsze ziarno, to dzięki niemu mielony pieprz nie jest jednolicie czarny.
Zastosowanie: uniwersalny, np. do zup, sosów, potraw mięsnych i ryb, warzyw i marynat.
2. Pieprz czerwony
Są to dojrzałe owoce zakonserwowane w solance lub occie. Mogą być też liofilizowane. Mają łagodniejszy smak od pieprzu czarnego.Zastosowanie: do zup, owoców morza, potraw mięsnych i rybnych, bulionów.
Uwaga! Jako pieprz czerwony oferuje się także owoce zupełnie innej rośliny – pieprzowca peruwiańskiego.
3. Pieprz biały
Ma łagodniejszy smak, ale jego zapach jest intensywniejszy niż pieprzu czarnego. Do jego produkcji zbiera się dojrzałe owoce. Podczas kąpieli w wodzie pozbawia się je otoczki, a następnie suszy na słońcu.Zastosowanie: do potraw z drobiu, ryb i jaj, jasnych sosów i zup.
4. Pieprz zielony
Ziarna do produkcji zielonego pieprzu zbiera się w tym samym momencie, co do pieprzu czarnego. Po zebraniu jednak poddaje się je liofilizacji, czyli suszeniu przez mrożenie.Ten sposób obróbki sprawia, że ma intensywny, ale krótkotrwały smak. Później ziarna często konserwuje się w solance.
Zastosowanie: do dekoracji, sosów, potraw z drobiu, dań mięsnych, ryb i zup.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Zobacz inne porady kulinarne:
Jak uratować potrawę - 10 trików
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory