Odmiany kapusty - jak przyrządzać 5 gatunków

Poznaj sekrety wszystkich gatunków tego warzywa!
Weronika Kwaśniak / 11.05.2015 03:43

Kapusta to warzywo, które dobrze przechowuje się, zachowując cenne składniki. Przyrządzaj ją więc nawet kilka razy w tygodniu. Najpopularniejsza jest kapusta biała, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Ale pozostałe odmiany są również łatwo dostępne i wartościowe. Dobrze jest więc także nimi urozmaicać sobie dietę. Warto przy tym pamiętać, że zewnętrzne zielone liście są bogatsze w cenne składniki niż te wewnętrzne, niemal białe.

Kapustę należy przechowywać w chłodzie, bo wtedy jej liście nie więdną i nie obsychają. Powinna też mieć ograniczony dostęp światła, inaczej żółknie i staje się mniej wartościowa. Odkrojony kawałek kapusty warto przykryć folią, trzymać w lodówce i szybko zużyć.

Jak przyrządzać kapustę?

Kapusta uchodzi za ciężkostrawną. Czas obalić ten mit!
  • To, co czyni potrawy z kapusty ciężkostrawnymi, to dodatek tłuszczu i tłustych mięs. Jeśli z nich zrezygnujesz oraz dosypiesz do gotującej się kapusty trochę kminku, cząbru lub majeranku, otrzymasz niskokaloryczne, lekkostrawne danie.
  • Potrawy z kapusty należy gotować przy uchylonej pokrywce przez pierwsze 15-20 minut. W tym czasie ulotni się z nich większość związków dających potrawom nieprzyjemny zapach i powodujących wzdęcia.
  • Potraw z kapustą (głównie świeżą) nie gotuj dłużej, niż tego wymagają. Rozgotowane stają się bowiem nieapetyczne, bardziej wzdymające i nabierają przykrego siarkawego zapachu.
  • Nie przesalaj potraw z kapusty. Nadmiar soli jest nie tylko niewskazany dla naszego serca, ale też żołądka. Podobnie jak zasmażka.

Na kolejnych stronach dowiesz się więcej o odmianach kapusty!
 

Ba podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Zobacz też przepisy na dania z kapustą:

Redakcja poleca

REKLAMA