Krążki cebulowe - przepis, przygotowanie i składniki
Szybka przekąska - domowy odpowiednik czipsów!

Opublikowano: 07.02.2014, 08:50
Reklama
Ilość kalorii: 290
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 duże cebule
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki mleka
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Reklama
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, pokrój w poprzek łusek na plastry o grubości ok. 1/2 cm.
2. Porozdzielaj na pojedyncze pierścienie, oprósz solą i mąką.
3. Pozostałą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą, jajkami i mlekiem.
4. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej.
6. Krążki cebuli zanurzaj w cieście, poczekaj, aż ocieknie nadmiar ciasta i kładź je na gorący olej.
7. Smaż na złoty kolor.
Reklama
Reklama
Reklama