Składniki:
- 2 duże cebule
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki mleka
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, pokrój w poprzek łusek na plastry o grubości ok. 1/2 cm.
2. Porozdzielaj na pojedyncze pierścienie, oprósz solą i mąką.
3. Pozostałą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą, jajkami i mlekiem.
4. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej.
6. Krążki cebuli zanurzaj w cieście, poczekaj, aż ocieknie nadmiar ciasta i kładź je na gorący olej.
7. Smaż na złoty kolor.
8. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowych ręcznikach, by usunąć nadmiar tłuszczu.