Składniki:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
- 4 cebule
- 2 łyżki maku
- żółtko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na cebularze!
- Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, sól (łyżeczkę) i 2 łyżki oleju.
- Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, zeszklij na pozostałym oleju.
- Posyp łyżeczką cukru, chwilę przesmaż, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto podziel na 10 porcji, formuj z nich placki.
- Na każdym połóż trochę cebuli, posyp makiem.
- Bułeczki ułóż na blasze, odstaw do wyrośnięcia.
- Posmaruj żółtkiem, piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni C.